U Vijetnamu uhapšen istaknuti novinar zbog objava na Facebooku

Truong Huy San optužen je za “zloupotrebu demokratskih sloboda”

U Vijetnamu uhapšen istaknuti novinar zbog objava na Facebooku
Foto: Safejournalists.net

Vlasti u Vijetnamu uhapsile su jednog od najuglednijih novinara u zemlji i optužile ga za “zloupotrebu demokratskih sloboda” objavljivanjem članaka na Facebooku koji “vrijeđaju interese države i legitimna prava i interese organizacija i pojedinaca”.

Novinar Truong Huy San, mnogima poznat pod svojim pseudonimom Huy Duc, priveden je prošle sedmice, prema istaknutom vijetnamskom blogeru. Ali nije bilo službene potvrde do petka navečer, kada su državni mediji izvijestili da Ministarstvo javne sigurnosti istražuje Sana zbog njegovih objava na Facebooku.

Hapšenje je zlokoban znak za druge pisce u Vijetnamu. Novinari su dugo bili meta vladajuće Komunističke partije u zemlji, koja često guši neslaganje. Ali San se godinama uspijevao snalaziti u vrlo malom prostoru nezavisne misli, često objavljujući članke koji su kritizirali vladu. Smatralo se da su njegove veze s visokim dužnosnicima bile tampon sve do sada.

Slučaj Sana dio je sveobuhvatne represije nad civilnim društvom za koju mnoge grupe za prava kažu da je posljednjih godina poprimila razmjere i opseg. Zakon za koji je optužen da ga je prekršio je “preširok” zakon koji vlasti često koriste protiv kritičara vlade, navodi Human Rights Watch.

– Huy Duc je najutjecajniji novinar u Vijetnamu. Njegovo hapšenje predstavlja alarmantan napad na slobodu medija i posljednji je u toku slamanja reformatora – kazao je Ben Swanton, direktor u Projektu 88, neprofitnoj organizaciji sa sjedištem u SAD-u koja se fokusira na pitanja ljudskih prava u Vijetnamu.

Reporteri bez granica, Odbor za zaštitu novinara i PEN America pozvali su vladu da oslobodi Sana.

Nakon što je gospodin San (62) nestao 1. juna njegov Facebook račun, s više od 350.000 pratitelja, je deaktiviran, a postovi uklonjeni.

Slike koje je spremio Projekt 88 pokazuju da se 26. maja San na Facebooku okomio na policiju, kritizirajući koncentraciju moći pod Ministarstvom javne sigurnosti, koje je nedavno vodio To Lam, novoimenovani predsjednik.

Prema Svjetskom indeksu slobode medija za 2024. godinu koji su izdali Reporteri bez granica, Vijetnam je na 174. mjestu od 180 zemalja i teritorija.

Izvor: The New York Times

About The Author