Na internetu u Kini samo pohvale za stranku i Xija

Nakon ili tokom završnih sjednica Komunističke partije činilo se da je cenzura još stroža nego inače

Na internetu u Kini samo pohvale za stranku i Xija

Dok su finansijska tržišta u ponedjeljak procijenila ishod kongresa Komunističke partije Kine, na kineskom internetu jedini dopušteni odgovor bila je puna podrška.

Predsjednik Xi Jinping osigurao je treći mandat što je presedan na Kongresu uvodeći novi Stalni odbor Politbiroa sastavljen od lojalista. To je izazvalo nagli pad dionica u kopnenom dijelu i Hong Kongu jer su ulagači prodavali zbog straha da će ekonomski rast biti žrtvovan za politike vođene ideologijom.

No takva reakcija nije bila vidljiva na kineskom internetu, koji je već bio pod jakim policijskim nadzorom i koji je doživio pooštravanje cenzure prije i tokom Kongresa, kažu analitičari.

Korisnicima platformi društvenih medija WeChat i Weibo bilo je zabranjeno komentirati mnoge postupke i dopušteno im je vidjeti samo odabrane komentare, koji su uvijek hvalili stranku.

Neki korisnici društvenih mreža izrazili su kritike u napisanim objavama, kratko objavljujući “Ne slažem se” ubrzo nakon što je Xi u nedjelju predstavio novi Stalni odbor Politbiroa. Takvi su postovi brisani u roku od nekoliko minuta.

Manya Koetse, glavna urednica web stranice What’s on Weibo koja izvještava o društvenim trendovima u Kini, rekla je da u periodima oko velikih političkih događaja uvijek dolazi do teške cenzure i strože kontrole društvenih medija.

– Ono što sam vidjela, posebno nakon ili tokom završnih sjednica, činilo se da je cenzura još stroža – dodala je.

Weibo račun Hu Xijina, bivšeg urednika državnog Global Timesa i strasnog komentatora čiji članci obično podržavaju vladina stajališta i privlače hiljade komentara, rijetko je internetsko mjesto na kojem se mogu vidjeti različita mišljenja. Međutim, tokom vikenda se činilo da vlasti nisu riskirale.

Odjeljci s komentarima na tri od njegovih pet objava povezanih s kongresom bili su onemogućeni, a na preostala dva se moglo vidjeti samo neznatan broj komentara. Hu je odbio to komentirati.

Državne i stranačke grupe širom Kine u međuvremenu su energično promovirale Kongres u svojim objavama na internetu, ističući pohvale Xiju i ishodu stranačkih rasprava. Hashtagovi za pokrivanje kongresa državnih medija dominirali su vrhom Weibove liste viralnih tema.

Jedno rijetko mjesto na internetu na kojem se moglo vidjeti protivljenje bio je Weibo račun Li Wenlianga, gradskog liječnika Wuhana koji je umro 2020. godine nakon što je oglasio uzbunu zbog Covida-19 i čija je posljednja objava na Weibou bila internetsko utočište za mnoge koji žele izraziti neslaganja.

Nekoliko komentara objavljenih na tom mjestu u nedjelju aludiralo je na promjenu godišnjeg doba, poput “zime dolazi”, prije nego što su izbrisani.

Izvor: Reuters

About The Author