Lažni ‘Hitlerovi dnevnici’, jedna od najvećih svjetskih prijevara, bit će dio njemačke arhive

Utvrđeno je da su dnevnici lažni nakon pregleda njihovog sadržaja te upotrijebljenog papira i tinte

Lažni ‘Hitlerovi dnevnici’, jedna od najvećih svjetskih prijevara, bit će dio njemačke arhive
Fake

Krivotvoreni dnevnici Adolfa Hitlera, čije je objavljivanje 1980-ih bila jedna od najvećih svjetskih prijevara, bit će predani njemačkom nacionalnom arhivu, objavila je medijska grupa Bertelsmann (BTGGg.F).

Dnevnici, koje je prvi objavio magazin Stern za 9,3 miliona maraka, bit će predani arhivi ove godine nakon popisa, rekao je Bertelsmann.

Stern, čiji izdavač Gruner + Jahr pripada Bertelsmannu, objavio je ulomke krivotvorene serije 1983. godine, iako su se pojavile sumnje u njihovu autentičnost. Prodao je prava na serijalizaciju novinama uključujući britanski Sunday Times.

Utvrđeno je da su dnevnici lažni nakon pregleda njihovog sadržaja te upotrijebljenog papira i tinte, što je dovelo do neugodnog pada sedmicu dana nakon Sternove bombastične objave o njihovom otkriću.

– Krivotvoreni Hitlerovi dnevnici u dobrim su rukama u Saveznom arhivu kao osebujna svjedočanstva savremene njemačke historije – rekao je Michael Hollmann, predsjednik arhiva, koji je prije 40 godina prvi otkrio da su dnevnici lažni.

Konrad Kujau je bio u zatvoru zbog krivotvorenja dnevnika. Njegov je rukopis jako podsjećao na Hitlerov, ali historijske netačnosti bile su tragovi koji su ga odali.

Izvor: Reuters

About The Author