Bivši dopisnici iz Moskve zahtijevaju oslobađanje Evana Gershkovicha

Kako navode, potraga za informacijama novinara ne čini kriminalcem ili špijunom

Bivši dopisnici iz Moskve zahtijevaju oslobađanje Evana Gershkovicha

Grupa stranih novinara koji su nekada radili u Moskvi objavila je otvoreno pismo ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, zahtijevajući hitno puštanje na slobodu dopisnika The Wall Street Journala Evana Gershkovicha, koji je uhapšen u Rusiji pod optužbom za špijunažu.

Pismo je potpisao 301 novinar iz 22 zemlje, uključujući glavnog urednika The New Yorkera Davida Remnicka, dopisnicu Puck Newsa iz Washingtona Juliju Ioffe, bivšeg šefa ureda NPR-a u Moskvi Luciana Kima, šefa ureda Financial Timesa u Moskvi Maxa Seddona, spisateljicu The New Yorkera Susan Glassner i drugi.

– Svi smo radili u Rusiji kao strani dopisnici, neki nekoliko mjeseci, drugi desetljećima. Šokirani smo i zgroženi hapšenjem našeg kolege Evana Gershkovicha i optužbama protiv njega – napisali su.

Kako navode, Evan Gershkovich ima dugu i impresivnu karijeru u novinarstvu i ne sumnjaju da je jedina svrha i namjera njegova rada bila informirati svoje čitatelje o trenutnoj stvarnosti u Rusiji.

– Potraga za informacijama, čak i ako to znači uznemiravanje političkih interesa, Gershkovicha ne čini kriminalcem ili špijunom, čini ga novinarom. Novinarstvo nije kriminal – podvukli su u pismu.

Naglasili su da hapšenje šalje uznemirujući i opasan signal o odnosu Rusije prema nezavisnim medijima i pokazuje ravnodušnost prema sudbini mladog, talentiranog i poštenog novinara.

Pozivali su ruske vlasti da odmah odbace ove optužbe i oslobode Evana Gershkovicha.

Izvor: Meduza

About The Author