Digitalno groblje: Stranica BuzzFeed News prestaje s radom

Jezivo je vidjeti koliko brzo neke stranice prestaju s radom, a novinari često nemaju pojma kada će se to dogoditi

Digitalno groblje: Stranica BuzzFeed News prestaje s radom
Foto: Newsweek

Zatvaranje BuzzFeed Newsa ove sedmice slijedilo je poznati scenarij za one koji su pratili uspon i pad digitalnih medija. Bilo je objava na Twitteru od sadašnjeg i bivšeg osoblja i autora o tome ko je kriv za loše upravljanje web stranicom.

Šefovi su obećali da će stranicu BuzzFeed News držati online kao arhivu, što znači, kao i za mnoge druge neuspjele online projekte, šta god da se dogodilo tog posljednjeg dana sada će biti zauvijek zamrznuto u vremenu.

U ovom slučaju: članak o historiji Midge, Barbiene trudne pomoćnice, objašnjenje šta učiniti nakon “predoziranja” travom i pregled Le Creusetove nove nijanse posuđa za kuhanje “shallot”.

BuzzFeed News pridružit će se internetskom groblju ugašenih stranica, gdje su stranice ostavljene kao spomen na ono što je dospjelo na naslovnice na dan kada je medijski brend rekao svojim zaposlenicima da vrate svoje laptope.

Ponovno pokretanje Gawkera, koje je prestalo s objavljivanjem u februaru, još uvijek ima naslovnu stranicu koja će zauvijek obilježavati početak dodjele Oscara 2023. godine. Njegova glavna priča je o skandalu s najboljom glumicom Andree Riseborough.

Input i Outline – dvije stranice također uništene nakon što ih je kupio Bustle Digital Group – doživjele su slične sudbine. Input, koji je trajao do septembra prošle godine, ugašen je istog dana kada je objavljen intervju s Cameronom Winklevossom, kripto investitorom kojeg glumi Armie Hammer u Društvenoj mreži.

Dvije godine ranije, Outline je zatvoren na vrhuncu pandemije Covida, s esejem Leah Finnegan koji je povezao njezino iskustvo u učenju bojenja tkanina s nedavno otkrivenim pismom njezine prabake.

Jezivo je vidjeti koliko brzo neke stranice prestaju s radom. Novinari su navikli raditi u nesigurnim vremenima i često nemaju pojma kada će tačno stranica prestati raditi.

Povremeno je urednicima dopušteno malo dostojanstva – ili barem upozorenje o nadolazećoj propasti njihove stranice – dovoljno da mogu napisati oproštajna pisma svojim čitateljima. To je bio slučaj sa Splinterom, popularnim političkim blogom koji se ugasio 2019. godine.

Feministička humoristična web stranica Toast ugasila se 2016. godine, kada je tada nominirana Hillary Clinton napisala ispraćaj. Njezina objava glasi: “Dok se osvrnemo na to što je ova stranica značila mnogima od vas, nadam se da ćete se također veseliti i razmisliti o tome kako biste mogli učiniti da se vaš glas čuje u svim mjestima gdje je to važno”.

Feministing, blog čiji je suosnivač bila spisateljica Jessica Valenti, ugasio se krajem 2019. godine. Početna stranica sadrži članak koji je napisao Senti Sojwal, organizator reproduktivnih prava pod naslovom: “Pristup pobačaju poboljšava živote”.

U njemu je Sojwal napisao: “Kada imamo kontrolu nad vremenom i okolnostima naših rođenja, roditelji i djeca imaju više mogućnosti živjeti svoje najbolje moguće živote – a to je ono što doista znači za život”, napisao je Sojwal. Članak, napisan prije četiri godine, ostao je na stranici, iako je ta kontrola oduzeta.

Izvor: The Guardian

About The Author