RTRS I BNTV: Željka Cvijanović rekla da je RTRS kredibilan javni servis

Trideset prva godišnjica osnivanja ove TV kuće bila je povod za salvu komplimenata koje su uputili predsjednik Republike Srpske i predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine

RTRS I BNTV: Željka Cvijanović rekla da je RTRS kredibilan javni servis
Foto: Capital.ba

 

RTRS: Sabrana djela Milorada Dodika

  1. – 24. april 2023.

NAJVAŽNIJI JE TRENING: Kako su i Banjaluka i cijeli bh. entitet RS skrajnuti na marginu značajnih kulturnih, društvenih, a posebno sportskih manifestacija, ATP turnir Srpska Open dobio je na posebnom značaju. Tolikom da su, dok Novak Đoković nije ispao iz daljeg učešća, izvještaji s njegova dva meča, ali i treninzi, bili emitovani u osmim minutama Dnevnika 2, odmah nakon najave vijesti dana i ključnog političkog događaja koji je taj dan obilježio.

VELIKI AUTOR: Neprikosnovena dominacija Milorada Dodika u dnevnicima i dalje je neupitna. I njegova je prva i zadnja kada su u pitanju politika, ekonomija, kultura, sport. A sve što je govorio, uredno je u pet knjiga zabilježio njegov lični „pisac“ Milan Ljepojević. Te tim povodom u Beogradu održao promociju „sabranih djela Milorada Dodika“. Dodatni komentar izlišan je.

VRIJEĐANJE AMBASADORA: Svaka izjava ambasadora SAD-a u BiH predmet je komentara i novih uvreda koje na njegov račun upućuje Milorad Dodik. Zbog komentara američkog ambasadora vezanih za pitanje državne imovine i kriminalizacije klevete u RS-u, Dodik ga je nazvao „smorom“, te mu poručio da „nema pravo da se miješa u ustavni položaj Republike Srpske“.

A odlazak više ambasadora akreditovanih u BiH, među kojima su bili i onaj SAD-a i Velike Britanije, u Donju Gradinu, kako bi položili vijence u znak sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac, bio je povod za još jedan napad na zapadne diplomate. Pa je u Dnevniku 18. aprila navedeno da je „njihov odlazak u Donju Gradinu bez najave, nepoštivanje i skrnavljenje žrtava“.

SPONTANO OKUPLJANJE: Iako to nije bila namjera, tek, uredništvo Dnevniku 22. aprila omogućilo je gledateljima da vide još jednu u nizu slika svog licemjerja ovdašnje politike. Naime, nezadovoljan što je DNS ostao bez poslanika u Narodnoj skupštini, lider te stranke Nenad Nešić pozvao je stanovnike Čelinca da se „spontano“ okupe na protestima ispred kuće sada već bivšeg člana stranke Željka Dubravca. „Spontano okupljeni“ građani iznenađeni su odlukom Dubravca da se priključi Narodnom pokretu Jelene Trivić, kao da je riječ o prvom političaru koji je promijenio dres, i traže da stranci vrati mandat. No ono što je pozadina koja se da iščitati jeste strah, ne samo u redovima opozicije nego i vladajućih stranaka, da Dubravac nije jedini koji bi se mogao pridružiti Jeleni Trivić.

Izdvojeno

Teško je naći veću ironiju od prigodnih izvještaja i čestitki predstavnika vlasti RS-a upućenih RTRS-u povodom 31 godine od osnivanja ove medijske kuće. Zbog svog neprofesionalnog načina izvještavanja, favorizovanja samo vladajućih struktura čiji je glasnogovornik postao, ignorisanja interesa, pa čak i postojanja Bošnjaka, Hrvata i ostalih naroda, RTRS još je samo u imenu javni servis.

No to ih nije omelo da za sebe ističu da su “glas svih građana, objektivni i profesionalni“. Iste komplimente udijelio im je i Milorad Dodik navodeći da se „RTRS u svom radu rukovodi najvišim etičkim i profesionalnim načelima“, odnosno da je „kredibilan javni servis“, kako je poručila Željka Cvijanović.

Ocjena: 1

 

BNTV: Ono što nema na kredibilnom mediju, ima na BNTV-u

  1. – 24. april 2023.

SASTANAK S AMBASADORIMA: Gledatelji Dnevnika 2 RTRS-a 19. aprila nisu imali priliku saznati da se predsjednik Srbije sastao u Beogradu sa američkim ambasadorima u BiH i Srbiji. No, za informisanje javnosti pobrinuo se iste večeri BNTV.

ŠTA SA OHR-om? Slađana Jašarević bavila se pitanjem koje se iz različitih uglova otvara u BiH, a to je da li je došlo vrijeme za ukidanje Ureda visokog predstavnika. Iako je na samom kraju izvještaja navela da BiH već niz godina ne iskazuje spremnost da ispuni uvjete koji su pred nju postavljeni kako bi se okončao mandat OHR-a te zatražila mišljenje i bošnjačkih političara i politologa, ipak je u prvi plan stavila tezu da su „Srbi bili jedine žrtve djelovanja visokih predstavnika kroz upotrebu bonskih ovlasti“. Nakon što je napustila novinarstvo te se posvetila političkom djelovanju u SDS-u, a potom ponovo vratila u redakciju BNTV-a, profesionalni kredibilitet Slađane Jašarević držimo upitnim.

PANDORINA KUTIJA: Odluka Ustavnog suda RS kojom je nezakonitom oglasio naplatu korištenja vodomjera građana Doboja od strane Agencije za razvoj grada, otvorila je Pandorinu kutiju pitanjem kako SNSD koristi javni novac. Pa se tim povodom oglasio radnik Agencije Gojko Đekić rekavši da radnici platu nisu primili od juna prošle godine. I ustvrdivši da je za platu uskraćen iako je „zbog učešća u izbornim prevarama u korist SNSD-a na lokalnim izborima 2020. godine i sudski gonjen“.

Ocjena: 3

 

Komparativna analiza

Ostajući na liniji zaštite svih političkih ideja Milorada Dodika, bez obzira koliko one bile opasne po mir i cjelovitost BiH, uredništvo Dnevnika je odluku Ustavnog suda BiH i zajedničku izjavu probosanskih stranaka i članova Predsjedništva Denisa Bećirovića i Željka Komšića o državnoj imovini prezentiralo kao „ujedinjeni napad bošnjačkih stranaka na RS“. Izdvajaju se izjave da se „bošnjačke stranke dogovaraju sa strancima“, a sve na štetu RS-a, te da Ustavni sud BiH „kidiše na imovinu RS-a“. Potpisivanjem izjave o imovini i zaštiti RS-a nije postignuto zazivano svesrpsko jedinstvo jer je opozicija odbila da iza njih stane. Dodiku je, a slijedom toga i RTRS-u, posebno zasmetalo to što je podršku uskratio SDS, pa su, nakon Dodikovih tvrdnji da je SDS podlegao pritiscima BNTV-a, u najavi vijesti dana postavili pitanje „pod čijim je pritiscima SDS promijenio mišljenje“.

Na drugoj strani, uredništvo Dnevnika BNTV-a bilo je dva dana krajnje uzdržano prema reakcijama vlasti RS-a, te neočekivano, nakon sastanaka Dodika s predstavnicima vladajućih stranaka u RS-u i SDS-a, vrlo šturo izvijestilo o nacrtu izjave o imovini iako je ista bila jasna prijetnja opstojnosti BiH i najavila novu blokadu funkcionisanja državnih institucija. Veći izvještaj o izjavi o imovini i zaštiti RS-a donesen je tek u Dnevniku 24. aprila, nakon što je nisu potpisali predstavnici opozicije. Ono što treba navesti jesu i Dodikove tvrdnje da je „SDS odbio da izjavu potpiše po nalogu BNTV-a“!? Na koga je pritisak izvršen, od koga je te informacije dobio, pitanja su novinara BNTV-a na koja Dodik nije odgovorio.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Tema koja je propitivala kako vlast RS-a kupuje propale investicije kontroverznog ruskog tajkuna Rašida Serdarova. Javnost su novinari podsjetili na gromoglasna obećanja i pompezna otvaranja izgradnje termoelektrane Stanari 3, Hidroelektrane Marsovo. Na obećanjima je i ostalo: nakon 14 godina, Serdarov je napustio RS, a Elektroprivreda RS kupila je njegovu jedinu završenu  investiciju – hotel u Rudom. Koji već dvije godine ne radi i koji je za sobom ostavio gubitak od 200.000 KM. Novinari su otvorili i pitanje o tome kakav je u cijeloj ovoj priči interes Milorada Dodika, koji se tokom svog posljednjeg boravka u Rusiji susreo s predstavnicima kompanije Komsar inženjering, čiji je Serdarov vlasnik i koja je trebala i biti investitor kapitalnih ulaganja u RS.

Minus sedmice

RTRS

Širenje „srpske istine“ o dešavanjima u ratu u BiH ne prestaje. Ovog puta „pozornica“ je bila Beograd, a tema negiranje opsade Sarajeva. Sa skupa je poručeno da je riječ o „bošnjačkoj propagandi“, a Dušan Šehovac, osnivač Demokratske inicijative sarajevskih Srba, otišao je i korak dalje tvrdnjom da su zapravo tokom rata, i to sa tri obruča, bile opkoljene „srpske opštine u Sarajevu“.

BNTV

Šta su bili razlozi zbog kojih se uredništvo BNTV-a odlučilo da ne objavi ključne dijelove nacrta izjave o imovini koji su dogovorili lideri stranaka vladajuće većine i SDS-a na sastanku održanom na inicijativu Milorada Dodika 21. aprila, ostalo je nejasno. Vremena za pripremu izvještaja bilo je dovoljno, pa se kao jedini logičan zaključak nameće pokušaj aboliranja v.d. predsjednika SDS-a Milana Milićevića, koji se jedini od opozicionara iz RS-a sastanku odazvao. Uredništvo Dnevnika je i dan kasnije nastavilo sa svojevrsnim ignorisanjem ove, krajnje sporne i zabrinjavajuće po BiH, izjave. Tek kratka vijest o reakciji člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji je Dodiku poručio da se „ne igra vatrom“. Lideri PDP-a i Pokreta za pravdu i red su bez reakcije, a komentare evidentno nisu tražili ni novinari.

 

About The Author