FPU, RSF i CPJ pokrenuli zajednički projekt za postizanje pravde za ubijene novinare

Kampanja “Sigurniji svijet za istinu” kombinirat će inovativni “digitalni spomenik” novinarima ubijenim širom svijeta s ciljem dokumentiranja i istrage hladnih slučajeva

FPU, RSF i CPJ pokrenuli zajednički projekt za postizanje pravde za ubijene novinare

Vodeće organizacije za slobodu medija okupile su se kako bi pokrenule međunarodnu internetsku kampanju za traženje pravde za ubijene novinare širom svijeta.

„Sigurniji svijet za istinu“ kampanja je Free Press Unlimiteda (FPU), Reportera bez granica (RSF) i Odbora za zaštitu novinara (CPJ) usmjerena rješenje pitanja nekažnjavanja počinjenih ubistava novinara. Upozorili su da novinari stradaju na sedmičnoj osnovi, a u 86 posto slučajeva ubice budu oslobođene.

Kampanja će donijeti inovativni “digitalni spomenik” novinarima ubijenim širom svijeta s ciljem dokumentiranja i istrage slučajeva. Pokretanje inicijative podudara sa Svjetskim kongresom za slobodu medija.  Tri su glavne komponente ove nove kampanje i to su dokumentacija, istraga i traganje za pravdom.

Digitalni spomenik asaferworldforthetruth.com bio bi posvećen svim ubijenim novinare koji su stradali dok su obavljali svoj posao. Ovaj spomenik kontinuirano bi se ažurirao dugometražnim pričama o životima novinara.

Projekt „Sigurniji svijet za istinu“ okupio bi tim istraživača koji bi radili na istraživanju slučajeva ubistava, a istrage takozvanih hladnih slučajeva provodio bi međunarodni tim novinara, istraživača i pravnih stručnjaka dok bi se te istrage koristile za pripremu slučajeva koji će ići na sud.

– Novinari širom svijeta maltretirani su, hapšeni, kidnapirani i ubijeni jer su radili svoj posao u misiji pružanja istine. Tri vodeće svjetske organizacije za slobodu medija okupile su se kako bi jasno rekli da je dosta jer je vrijeme za sigurniji svijet za istinu – kazao je direktor FPU-a Leon Willems

Izvršni direktor Odbora za zaštitu novinara (CPJ) Joel Simon kaže da je pravda za ubijene novinare dragocjena, ali i prerijetka.

– To je važno promijeniti u borbi protiv onih koji koriste nasilje kao oblik cenzure. Da bi informacije bile besplatne, oni koji ubijaju novinare moraju se suočiti s posljedicama svojih postupaka. Prvi korak u osiguravanju odgovornosti je dokumentiranje počinjenih ubistava – dodao je.

– Ubijanje istine najsigurniji je zločin na svijetu. U devet od deset slučajeva ubice izbjegnu pravdu. Da bismo stvorili sigurniji svijet za istinu, moramo pravdi privesti odgovorne. Zbog toga smo se okupili kako bismo istražili istragu za takozvane hladne slučajeve – kazao je glavni tajnik RSF-a Christophe Deloire.

Izvor: IFEX

About The Author