Generalni sekretar EFJ: Evropa nije više raj za novinare

U posljednjih pet godina u zemljama Evropske unije ubijeno je 13 novinara

Generalni sekretar EFJ: Evropa nije više raj za novinare
Foto: N1

Generalni sekretar Evropske federacije novinara (EFJ) Ricardo Gutierrez kazao je na Svjetskom forumu demokratije u Strazburu da je Evropa prestala biti „raj“ i sigurna sredina za novinare.

– U Evropi su u posljednjih pet godina ubijena 24 novinara, 13 novinara je ubijeno na teritoriji Evropske unije – podsjetio je Gutierrez u debati „Sloboda govora i zaštita novinara“.

Veliki broj novinara trenutno je u zatvorima, napominje Gutierrez i dodaje da je Turska postala najveći „zatvor“ za novinare u Evropi, a smatra i da su loši uvjeti doveli do rastuće autocenzure među novinarima.

– Građani doživljavaju novinare kao čuvare demokratije, ali se čini da su ti čuvari izgubili zube… To me jako brine – kazao je.

Ocijenio je da novinarstvo nije isto kao prije 20 ili 30 godina, mediji su odgovorni za sadržaj koji objavljuju, za razliku od novinarstva na društvenim mrežama što je nazvao piratskim novinarstvom.

Forum pod nazivom „Da li je demokratija ugrožena u informatičkom dobu“ održana je od 6. do 8. novembra pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope, a prisustvovali su mu predstavnici medija, aktivisti i politički lideri iz cijelog svijeta.

Svjetski forum demokratije u Strazburu, koji se održava osmi put, predstavlja jedinstvenu platformu za donosioce odluka i aktiviste koji imaju priliku da razgovaraju o ključnim izazovima za demokratije širom svijeta.

Izvor: Mediji

About The Author