Turski sud oslobodio novinara koji je zatvoren prema zakonu o ‘dezinformiranju’

Novinar je napisao da su navodno među osumnjičenicima policija i vojska za seksualno zlostavljanje 14-godišnje djevojčice, a potom je povukao objave i izvinio se što ih je napisao bez potvrde priče

Turski sud oslobodio novinara koji je zatvoren prema zakonu o ‘dezinformiranju’
Foto: Media.ba

Turski sud naredio je puštanje novinara koji se nalazio u istražnom zatvoru zbog optužbi prema novom zakonu o dezinformiranju nakon što se njegov advokat uložio žalbu.

Sinan Aygul postao je prva osoba koja je zatvorena do suđenja prema zakonu – koji je parlament odobrio prije dva mjeseca – za koji vlada kaže da je usmjeren na zaštitu javnosti, ali za koji kritičari kažu da bi se mogao zloupotrijebiti za gušenje neslaganja.

Aygul, novinar u većinski kurdskoj pokrajini Bitlis, napisao je na Twitteru prošle sedmice da su navodno među osumnjičenicima policija i vojska za seksualno zlostavljanje 14-godišnje djevojčice.

Povukao je objave i izvinio se što ih je napisao bez potvrde priče s vlastima, ali je kasnije uhapšen. Aygul je u videu objavljenom na Twitteru rekao da je pušten nakon što je njegov advokat uložio prigovor na nalog za pritvor.

– Ponovo sam slobodan nakon 10 dana zatočeništva. Nadam se da ni ja ni moji kolege novinari nećemo morati doživjeti takvu situaciju – kazao je.

Zakon predviđa zatvorsku kaznu do tri godine za svakoga ko širi lažne informacije.

Izvor: Reuters

About The Author