Evropa mora zahtijevati da ICC istraži ubistva novinara u Gazi

IFJ i PJS pozvali političke predstavnike EU da se zalažu za trajni prekid vatre i kraj neprijateljstava u Gazi

Evropa mora zahtijevati da ICC istraži ubistva novinara u Gazi

Nezabilježen broj smrtnih slučajeva među novinarima u Gazi mora razmotriti Međunarodni krivični sud, poruka je predsjednika Sindikata palestinskih novinara poslije posjete Briselu.

Nasseru Abu Bakeru pridružili su se Međunarodna federacija novinara i evropski ogranak PJS-a u zahtjevu da evropske institucije izvrše pritisak na ICC da doda ubistva u Gazi svojim predmetima.

Nakon posjete generalnog sekretara IFJ-a Palestini, predsjednik Sindikata palestinskih novinara (PJS) i potpredsjednik IFJ-a Nasser Abu Baker otišli su u Bruxelles kako bi izvršili pritisak na političke promjene u suočavanju s neviđenim masakrom nad palestinskim novinarima.

Od početka rata u Gazi ubijeno je najmanje 68 novinara i medijskih djelatnika, nekoliko ih je ranjeno, a drugi se vode kao nestali.

Delegacije IFJ-a i PJS-a sastale su se s političkim predstavnicima iz Grupe socijalista i demokrata, Zelenih/EFA-e, ljevice u Evropskom parlamentu, kao i s belgijskim parlamentarcima, kako bi osudili neviđeni broj smrti palestinskih novinara i medijskih djelatnika u Gazi.

IFJ i PJS pozvali su političke predstavnike EU da se zalažu za trajni prekid vatre i kraj neprijateljstava u Gazi.

– Ne možete zamisliti radne uvjete mojih kolega u Gazi. Nedostaje im sve – voda, hrana, krov nad glavom – i spavaju na ulicama, u školama i bolnicama. Vrijeme je da djelujete. Novinari nikada ne smiju biti meta, moraju biti zaštićeni i tražimo od vas da izvršite pritisak na ICC da istraži ubistvo novinara i procesuira počinitelje – kazao je Nasser Abu Baker.

– Javnost ima pravo znati. Od 13. oktobra i našeg poziva UNESCO-u, insistirali smo na potrebi da izraelska vlada dopusti stranim medijima ulazak u pojas Gaze. Od ključne je važnosti da ne samo domaći nego i strani novinari svjedoče i pokrivaju zvjerstva koja su u toku. Evropa mora odigrati svoju ulogu u međunarodnim raspravama i zahtijevati da izraelska vlada odmah zaustavi ovaj masakr – naveo je Anthony Bellanger.

Sve političke grupe sastale su se ove sedmice s predstavnicima organizacija koje okupljaju novinare i obećale nastavak saradnje s IFJ-om i PJS-om te poduzimanje konkretnih radnji u nadolazećim sedmicama.

Izvor: IFJ

About The Author