Zabrana novinarima da prate sjednicu predstavlja pokušaj cenzure

Sjednica Skupštine grada Prijedora sazvana zbog rasprave o izjavama imama Mahića, zatvorena za novinare

Zabrana novinarima da prate sjednicu predstavlja pokušaj cenzure
Foto: Safejournalists.net

Upravni odbor Udruženja BH novinari osudio je odluku gradske vlasti Prijedora da zabrane prisustvo novinarskim ekipama Skupštini grada jer za to nisu imali nijedan argument, ocjenjujući da se radi o klasičnom pokušaju cenzure i zabrane pristupa informacijama od javnog interesa.

Na posebnoj sjednici Skupštine grada Prijedora, bila je samo jedna točka dnevnog reda – izjave glavnog imama iz Kozarca Amira Mahića o svetom Savi i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Nakon što je nekoliko novinarskih ekipa stiglo u zgradu Gradske uprave Prijedor s namjerom da prate sjednicu, pripadnici osiguranja su im naredili da izađu iz zgrade, uz obrazloženje da je sjednica „zatvorena za javnost“.

Imajući u vidu da je jučerašnja posebna sjednica Skupštine grada Prijedora sazvana zbog rasprave i donošenja zaključka o izjavama imama Mahića, koje su izazvale veliku pažnju javnosti u Bosni i Hercegovini, interes medija za ovu temu bio je u potpunosti očekivan i opravdan, kažu iz Udruženja.

– Stoga je neshvatljiva i nedopustiva odluka Gradske uprave da sjednica bude „zatvorena za javnost“ i da se novinarima zabrani da izvještavaju o ovom događaju – stava su.

Kažu da ovakav način netransparentnog rada gradskih tijela predstavlja grubo kršenje Zakona o slobodi pristupa informacijama, navodeći da su gradske vlasti dužne omogućiti pristup medijima sjednicama skupština.

Izvor: Udruženje BH novinari 

About The Author