Gotovo polovina od 28 ubijenih novinara u Indiji izvještavala je o pričama o okolišu

Kandidati na ovim izborima pozvani na hitnu uspostavu sistema koji bi garantirao sigurnost novinara

Gotovo polovina od 28 ubijenih novinara u Indiji izvještavala je o pričama o okolišu
Foto: Ilustracija

Gotovo polovina od 28 novinara ubijenih u Indiji otkako je Narendra Modi preuzeo mjesto premijera prije deset godina, uključujući direktore medija, istraživačke novinare i dopisnike, radili su na pričama povezanima s okolišem.

Najmanje 13 od 28 novinara ubijenih od 2014. godine radilo je na temama povezanima s okolišem, uglavnom otimanju zemljišta i ilegalnom rudarenju u industrijske svrhe.

Nekoliko ih je ubijeno jer su se zainteresirali za indijsku takozvanu pješčanu mafiju, mrežu organiziranog kriminala koja ilegalno iskapa pijesak za rastuću građevinsku industriju u zemlji.

Usko povezana s političarima i često zaštićena od njih, mafija brzo ušutka novinare koji se previše zanimaju za njezine aktivnosti, i to čini potpuno nekažnjeno.

U preporukama kandidatima na ovim izborima, Reporteri bez granica pozvali su na hitnu uspostavu sistema koji bi garantirao fizičku i online sigurnost novinara. U tu se svrhu moraju uzeti u obzir opasnosti povezane s pitanjima okoliša.

– Alarmantno je vidjeti da je polovina novinara ubijenih u posljednjih deset godina istraživala pitanja okoliša, često povezana s aktivnostima kriminalnih grupa, mafija koje održavaju veze s lokalnim vlastima i uživaju gotovo potpunu nekažnjivost za zločine koje su počiniti protiv novinara kako bi zaštitili svoje finansijske interese – kazala je voditeljica Odjela RSF-a za južnu Aziju Célia Mercier.

Indija je rangirana na 161. mjesto od 180 zemalja u RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2023. godinu.

Izvor: RSF

About The Author