Google, Apple, Tesla, Microsoft tuženi zbog zloupotrebe djece u rudnicima Konga

U tužbi podnesenoj u SAD-u tvrdi se da su tehnološke kompanije imale "saznanje" da se kobalt nabavljen za njihove proizvode može povezati s dječijim radom

Google, Apple, Tesla, Microsoft tuženi zbog zloupotrebe djece u rudnicima Konga
Foto: Tuzlanski.ba

Apple, Google, Tesla i Microsoft su među firmama imenovanim u parnici u kojoj se traži odšteta zbog smrti i povreda djece rudara u Demokratskoj Republici Kongo. Međunarodni advokati za ljudska prava podnijeli su tužbu uime 14 porodica iz Konga, piše BBC.

Oni optužuju kompanije da su imale saznanje da se kobalt koji se koristi u njihovim proizvodima mogao dovesti u vezu s dječijim radom. DR Kongo proizvodi 60 posto kobalta na svjetskom tržištu.

Taj mineral se koristi za proizvodnju litijum-jonskih baterija namijenjenih za napajanje električnih automobila, laptopa i pametnih telefona.

Međutim, postupak ekstrakcije tog minerala izaziva zabrinutost jer je povezan s ilegalnim rudarstvom, kršenjem ljudskih prava i korupcijom.

U tužbi podnesenoj u SAD-u tvrdi se da su tehnološke kompanije imale “saznanje” da se kobalt nabavljen za njihove proizvode može povezati sa dječijim radom.

Oni kažu da kompanije nisu uspjele regulirati svoje lance opskrbe i umjesto toga su željele profitirati od eksploatacije.

Ostale kompanije navedene u parnici su proizvođač računara Dell i dvije rudarske kompanije, Zhejiang Huayou Cobalt i Glencore, koji posjeduju rudnike gdje su, kako navode porodice, njihova djeca radila.

About The Author