Simbol slobode medija Jimmy Lai osuđen na još pet godina zatvora

Lai je u zatvoru s maksimalnim osiguranjem od decembra 2020. godine, a prethodno je osuđen na 20 mjeseci zatvora zbog učešća u protestima

Simbol slobode medija Jimmy Lai osuđen na još pet godina zatvora

Reporteri bez granica (RSF) pozvali su na hitno oslobađanje osnivača Apple Dailyja Jimmyja Laia, simbolične figure slobode medija u Hong Kongu, koji je dobio dodatnih pet godina i devet mjeseci zbog “prijevare” i koji je još pod rizikom da mu bude izrečena doživotna kazna zatvora zbog navodnog ugrožavanja nacionalne sigurnosni.

– Ilegalne demonstracije, prijevara, zločini protiv nacionalne sigurnosti – raznolikost optužbi protiv Jimmyja Laia i zapanjujuća ozbiljnost kazni koje su mu izrečene, pokazuju koliko je kineski režim očajnički spreman ušutkati ovu simboličnu figuru slobode medija u Hong Kongu kazao je voditelj Ureda RSF-a za istočnu Aziju Cédric Alviani.

Jimmy Lai, osnivač sada već ugašene prodemokratske medijske kuće Apple Daily i laureat RSF nagrade za slobodu medija 2020. godine, osuđen je na Okružnom sudu u Hong Kongu na ukupno pet godina i devet mjeseci za dvije tačke optužnice.

On je navodno prekršio uvjete zakupa sjedišta Apple Dailyjeve matične kompanije Next Digital dajući u podzakup 0,16 posto svoje površine kompanije porodici. Istovremeno, glavni administrativni službenik Next Digitala, Wong Wai-keung, 61, osuđen je na 21 mjesec zbog slične optužbe.

Lai, 75, koji je pritvoren u zatvoru s maksimalnim osiguranjem od decembra 2020. godine, prethodno je osuđen na 20 mjeseci zatvora zbog učešća u četiri “neovlaštena” prodemokratska protesta 2019. i 2020. godine i još uvijek se suočava s doživotnom zatvorskom kaznom zbog “tajnog dogovora” sa stranim silama” prema Zakonu o nacionalnoj sigurnosti koji je usvojio kineski režim za suzbijanje neslaganja u Hong Kongu.

Osim Laija, šest bivših članova osoblja Apple Dailyja također je pritvoreno i suočavaju se s doživotnom robijom pod sličnim optužbama.

Tokom protekle dvije godine vlada Hong Konga vodila je kampanju bez presedana protiv slobode medija koja je uključivala prisilno zatvaranje nezavisnih medijskih kuća Apple Daily i Stand News te krivični progon najmanje 23 novinara i branitelja slobode medija, od kojih je 11 trenutno u pritvoru.

Hong Kong, nekad bastion slobode medija, pao je s 80. mjesta u 2021. godini na 148. mjesto na RSF-ovom Indeksu slobode medija u svijetu za 2022. godinu, što predstavlja najoštriji pad indeksa ove godine. Sama Kina zauzima 175. mjesto od 180 ocijenjenih zemalja i teritorija.

Izvor: RSF

About The Author