Policija u Hong Kongu uhapsila šest uposlenika lokalnog medija Stand News

Ovaj slučaj nastavlja izazivati zabrinutost u pogledu slobode govora i slobode medija u bivšoj britanskoj koloniji

Policija u Hong Kongu uhapsila šest uposlenika lokalnog medija Stand News
Foto: Ilustracija

Stotine policajaca za nacionalnu sigurnost Hong Konga izvršile su raciju u uredu internetske prodemokratske medijske kuće Stand News i uhapsile šest osoba, uključujući više zaposlenika, zbog “zavjere za objavljivanje buntovnih publikacija”, u posljednjem napadu na nezavisnu štampu na toj teritoriji.

Među uhapšenima su bili istaknuti aktivisti iz Hong Konga, uključujući pop pjevačicu Denise Ho i advokaticu Margaret Ng, koje su obje ranije bile u odboru Stand News. Hapšenja su se dogodila u srijedu rano, saopćila je policija, a obavljeni su i pretresi kuća novinara.

Ovaj slučaj nastavlja izazivati zabrinutost u pogledu slobode govora i slobode medija u bivšoj britanskoj koloniji, koja se vratila pod kinesku vlast 1997. godine uz obećanje da će biti zaštićen širok spektar individualnih prava. Policija je u saopćenju navela da je vršila pretres s nalogom kojim se ovlašćuje „pretresanje i oduzimanje relevantnog novinarskog materijala“.

– U akciji je angažirano više od 200 uniformiranih i civilnih policajaca. Operacija potrage je u toku – navodi se u saopćenju. Na snimku sa lica mjesta se vidi kako policija oduzima kutije.

Pobuna nije zločin prema sveobuhvatnom zakonu o nacionalnoj sigurnosti koji je Peking nametnuo gradu u junu 2020. godine, ali nedavne sudske presude su dopustile vlastima da koriste ovlaštenja koja su im data novim zakonodavstvom za primjenu ranije rijetko korištenih zakona iz kolonijalne ere, uključujući Uredbu o zločinu koja pokriva pobunu.

Hongkonški emiter TVB saopćio je da je šest uhapšenih osoba s prodemokratske novinske web stranice Stand News, među kojima su bivši članovi odbora Ng, bivši demokratski poslanik, i Ho, pop pjevačica, kao i vršilac dužnosti glavnog urednika Patrick Lam.

Ng i Ho su dali ostavke na svoje pozicije zajedno sa sva četiri druga direktora u junu, nakon što je najveći gradski prodemokratski list Apple Daily bio primoran da se zatvori nakon racije policije nacionalne sigurnosti i hapšenja njenog vodstva.

Ho je u objavi na Facebooku potvrdila da je uhapšena i odvedena u policijsku stanicu Zapadnog okruga.

Ured Stand News u industrijskoj zgradi u radničkoj četvrti Kwun Tong djelomično je zapečatila desetina policajaca, javio je reporter Reutersa s mjesta događaja. Policijski službenik za vezu s medijima rekao je da ulazak u kancelariju neće biti dozvoljen s obzirom na “operaciju koja je u toku”. Odbio je dati više detalja.

Policija je u saopćenju navela da je uhapsila tri muškarca i tri žene, starosti od 34 do 73 godine, “zbog zavjere za objavljivanje pobunjeničke publikacije”, što je krivično djelo za koje je propisana kazna do dvije godine zatvora.

Neposredno prije zore, Stand News je uživo prenosio na Facebooku da je policija nacionalne sigurnosti ispred vrata zamjenika urednika Ronsona Chana.

U kratkom video snimku viđeni su policajci kako govore Chanu da imaju nalog za istragu o optužbi za “zavjeru za objavljivanje pobunjeničke publikacije”. Chanov dom je pretresen, ali on nije uhapšen.

– Stand News je oduvijek vodio profesionalno izvještavanje o vijestima, to je van sumnje. Krivične prijave neće promijeniti ovu činjenicu – rekao je Chan kasnije novinarima.

– Nečuveno. Nakon pada Apple Dailya, StandNewsHK je najveći prodemokratski medij koji postoji u Hong Kongu koji štiti našu slobodu štampe. Očigledno je da Peking ne prekida političku čistku. Peking iskorenjuje sve prostore opozicije – tweetala je u srijedu prodemokratska aktivistica u egzilu Sunny Cheung.

Udruženje novinara Hong Konga izrazilo je duboku zabrinutost zbog hapšenja direktora i višeg osoblja Stand Newsa. Pozvali su vladu da zaštiti slobodu medija u skladu sa Osnovnim zakonom.

Benedict Rogers, suosnivač i izvršni direktor nevladine organizacije Hong Kong Watch, rekao je da hapšenja nisu ništa drugo do sveopći napad na slobodu štampe u Hong Kongu.

Najistaknutija preostala prodemokratska publikacija u Hong Kongu nakon istrage o nacionalnoj sigurnosti ranije ove godine dovela je do zatvaranja popularnog tabloida Apple Daily zatvorenog tajkuna Jimmyja Laij.

Stand News je nominiran u kategoriji “nezavisnosti” na slobodi štampe Reportera bez granica (RSF) nagrade u novembru.

Počevši od 2014. godine, bio je to jedini medij iz Hong Konga koji je radio s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara u izradi izvještaja o Pandora papirima u oktobru 2021. godine, gomile od 12 miliona dokumenata koji su procurili, a otkrivaju skriveno bogatstvo i porezne strukture nekih svjetskih najbogatijih i najmoćnijih ljudi.

Taj medij je ranije ovog mjeseca kritizirao šef osiguranja Hong Konga zbog “pristranog” izvještavanja u članku o novom pametnom zatvorskom sistemu u gradu.

Šef Biroa za istočnu Aziju RSF-a Cedric Alviani rekao je da su racije i hapšenja “definitivno napad na slobodu medija”.

– Sa Stand Newsom, jasno se može vidjeti da je cilj izvršne vlasti Hong Konga da se riješi svih medija koji ne podržavaju službeni narativ kako bi se Hong Kong spustio na nivo represije i cenzure koji je ekvivalentan kontinentalnoj Kini – dodao je.

Kazao je i da kada uhapsite tim novinara iz medija koji ima reputaciju nezavisnog, niko ne može reći da je to u neku drugu svrhu osim da pokušate ušutkati medije i kontrolirati narativ na teritoriji.

U junu je stotine policajaca izvršio raciju u prostorijama prodemokratskih novina Apple Daily, hapseći rukovodioce zbog navodnog “dosluha sa stranom državom”. List se nakon toga ugasio.

Hapšenja i racija je najnoviji razvoj događaja u onome što su grupe za ljudska prava i novinari nazvali smanjenje prostora za slobodu medija u Hong Kongu. Udruženje novinara Hong Konga je upozorilo da su slobode štampe u Hong Kongu bile na najnižem nivou u julu.

Istraživanje koje je prošlog mjeseca proveo gradski Klub stranih dopisnika pokazalo je da je gotovo polovina od 100 anketiranih novinara napravila planove ili razmišljala o odlasku, a 91 posto je izrazilo zabrinutost zbog objavljenog zakona o lažnim vijestima. Vlasti tvrde da su slobode medija u gradu netaknute.

Izvor: RSE

About The Author