Dodijeljene Pulitzerove nagrade za novinarstvo za 2022. godinu

Pulitzerova nagrada svake godine dodjeljuje se za najveće doprinose u novinarstvu, književnosti i muzici od 1917. godine

Dodijeljene Pulitzerove nagrade za novinarstvo za 2022. godinu

Na Univerzitetu Columbia u New Yorku održana je ceremonija dodjele Pulitzerovih nagrada za novinarstvo za 2022. godinu. Dobitnici nagrada objavljeni su tradicionalno u aprilu ove godine.

Pulitzerovu nagradu za 2022. godinu u kategoriji Javni servis dobio je Washington Post, zbog kako je naveo žiri, uvjerljivo ispričanog i živopisnog prikaza napada na Washington 6. januara 2021. godine. Oni su kako je objašnjeno pružili javnosti “temeljito i nepokolebljivo razumijevanje jednog od najmračnijih dana u zemlji”.

U kategoriji Breaking News nagradu je osvojila redakcija Miami Heralda, za hitno, ali sveobuhvatno izvještavanje o kolapsu kondominijumskog kompleksa Champlain Towers South. Nagrađeni su, kako je objašnjeno, jer su ovu temu uradili “spajajući jasno i saosjećajno pisanje sa sveobuhvatnim vijestima i izvještavanjem o odgovornosti”.

Nagrada u ovoj kategoriji se dodjeljuje za istaknuti primjer lokalnog, državnog ili nacionalnog izvještavanja o udarnim vijestima koje redakcije bilježe, što je prije moguće, u trenutku dešavanja, a kako vrijeme prolazi, rasvjetljavaju ih i daju im kontekst.

U kategoriji Istraživačko novinarstvo nagrađeni su Corey G. Johnson, Rebecca Woolington i Eli Murray iz Tampa Bay Timesa za uvjerljivo razotkrivanje visoko toksičnih opasnosti u postrojenju za reciklažu baterija na Floridi koje je dovelo do primjene sigurnosnih mjera za adekvatnu zaštitu radnika i obližnjih stanovnika.

Redakcija časopisa Quanta, posebno Natalie Wolchover, nagrađeni su za eksplanatorno izvještavanje za priču koja je otkrila složenost izgradnje svemirskog teleskopa James Webb, dizajniranog da olakša revolucionarna astronomska i kosmološka istraživanja.

Za istaknuti primjer pokrivanja značajnih pitanja od lokalnog značaja u kategoriji Lokalno izvještavanje nagrađena je Madison Hopkins iz The Better Government Association i Cecilia Reyes iz Chicago Tribunea, za, kako je naveo žiri, prodoran pregled duge istorije neuspjelog provođenja kodeksa o zaštiti od požara i zgradama, što je omogućilo ozbiljna kršenja koja su rezultirala desetinama nepotrebnih smrtnih slučajeva.

Za Nacionalno izvještavanje nagradu je dobila redakcija New York Timesa, za ambiciozni projekat koji je povećao uznemirujući obrazac kobnih zaustavljanja saobraćaja od strane policije, ilustrirajući kako je stotine smrtnih slučajeva moglo biti izbjegnuto i kako su policajci obično izbjegavali kaznu.

Redakcija New York Timesa, posebno Azmat Khan koja je radila na priči, nagrađena je za istaknuti primjer izvještavanja o međunarodnim poslovima, u kategoriji Međunarodno izvještavanje, za, kako je navedeno, hrabro i nemilosrdno izvještavanje koje je razotkrilo i osporilo službene izvještaje o američkim vojnim angažmanima u Iraku, Siriji i Afganistanu.

U kategoriji Feature Writing za istaknuto pisanje sa značajem na kvalitet pisanja, originalnost i konciznost, Pulitzerovu nagradu dobila je Jennifer Senior iz Atlantica za porodičnu priču o gubitku od 11. septembra za, kako je naveo žiri u obrazloženju, “majstorskog preplitanja autorove lične veze sa pričom uz osjetljivo izvještavanje koje otkriva duge domete tuge”.

Melinda Henneberger iz Kansas City Star nagrađena je u kategoriji Komentar, za uvjerljive kolumne koje traže pravdu za navodne žrtve penzioniranog policijskog detektiva optuženog da je seksualni predator.

U kategoriji Kritika, Pulitzerovu nagradu dobila je Salamishah Tillet, kritičarka The New York Timesa za pisanje o kako je objašnjeno “crnim pričama u umjetnosti i popularnoj kulturi – djelo koje uspješno premošćuje akademski i neakademski kritički diskurs”.

Za istaknuto uređivačko pisanje, kojim se ocjenjuje izvrsnost, jasnoća stila, moralna svrha, zdravo rezonovanje i moć da se utiče na javno mnijenje u kategoriji Uređivačko pisanje nagradu su osvojili Lisa Falkenberg, Michael Lindenberger, Joe Holley i Luis Carrasco iz Houston Chroniclea. Oni su nagrađeni za kampanju koja je, uz originalno izvještavanje, kojim je odbačen mit o široko rasprostranjenoj prevari birača založili se za razumne reforme glasanja.

U kategoriji Ilustrovano izvještavanje i komentar nagrađeni su Fahmida Azim, Anthony Del Col, Josh Adams i Walt Hickey iz Insidera, New York, za korištenje grafičke reportaže i strip medija da ispriča moćnu, ali intimnu priču o kineskom ugnjetavanju Ujgura, čineći to pitanje dostupnim široj javnosti.

Za Breaking news fotografiju nagrada je pripala Marcusu Yamu iz Los Angeles Timesa za fotografije odlaska Sjedinjenih Američkih Država iz Afganistana koje prikazuju ljudsku cijenu istorijske promjene u zemlji. U istoj kategoriji nagradu su dobili Win McNamee, Drew Angerer, Spencer Platt, Samuel Corum i Jon Cherry iz Getty Images za sveobuhvatne i dosljedno zanimljive fotografije napada na američki Kapitol.

Za istaknuti primjer fotografije u crno-bijeloj ili boji, u kategoriji Feature Photography nagrađeni su Adnan Abidi, Sanna Irshad Mattoo, Amit Dave i posthumno Danish Siddiqui iz Reutersa, za fotografije koje prikazuju danak COVID-a u Indiji a koje, kako je ocijenio žiri, uravnotežuju intimnost i devastaciju, dok gledaocima nude pojačan osjećaj mjesta.

U kategoriji Audio izvještavanje za istaknuti primjer audio novinarstva koje služi javnom interesu, nagrađena je redakcija Futuro Media, New York i PRX, Boston, Mass, za “brutalno iskren i impresivan profil čovjeka koji se vraća u društvo nakon što je odslužio više od 30 godina zatvora”.

Pulitzerova nagrada svake godine dodjeljuje se za najveće doprinose u novinarstvu, književnosti i komponovanju muzike. Dodjeljuje je Univerzitet Columbia iz New Yorka.

Nagradu je ustanovio Joseph Pulitzer, mađarsko-američki novinar i izdavač, koji je nakon smrti 1911. godine sav svoj imetak zavještao Univerzitetu Columbia. Godinu nakon njegove smrti na njegovoj jahti osnovana je Kolumbijska škola novinarstva, a prve Pulitzerove nagrade dodijeljene su 1917. godine pod nadzorom savjetodavnog odbora kojem je povjerio svoj mandat.

Pulitzer je zamislio savjetodavni odbor sastavljen uglavnom od novinskih izdavača. Drugi bi uključivali predsjednika Univerziteta Columbia i naučnike i “osobe odlikovanja koje nisu novinari ili urednici”.

Danas se 19-člani odbor sastoji uglavnom od vodećih urednika i kolumnista, četiri akademika, uključujući predsjednika Columbia Univerziteta i dekana Fakulteta za novinarstvo na tom Univerzitetu. Dekan i upravitelj nagrada su članovi bez prava glasa.

Predsjedavajući se rotira svake godine do najvišeg člana ili članova. Odbor je samostalan u izboru članova. Članovi sa pravom glasa mogu služiti tri mandata od tri godine. Prilikom izbora članova odbora i žirija, velika pažnja se poklanja profesionalnoj izvrsnosti i pripadnosti, kao i različitosti u pogledu spola, etničke pripadnosti, geografske distribucije i veličine novinske organizacije.

Izvor: NUNS/Pulitzer

About The Author