Evanu Gershkovichu sudit će se za rad s CIA-om

Wall Street Journal odbacuje ‘lažne i neutemeljene’ optužbe protiv 32-godišnjeg novinara koji je u pritvoru od marta prošle godine

Evanu Gershkovichu sudit će se za rad s CIA-om

 

Ruski tužitelji najavili su če se američki novinar Evan Gershkovich suočiti sa suđenjem u uralskom gradu Jekaterinburgu, gdje je pritvoren prije više od godinu dana nakon što je optužen da je radio za CIA-u.

Gershkovich, 32, optužen je za “prikupljanje tajnih podataka” po nalogu CIA-e o Uralvagonzavodu, pogonu koji proizvodi i popravlja vojnu opremu, navodi se u saopćenju Ureda glavnog tužitelja, u kojem se po prvi put otkrivaju detalji optužbi protiv njega.

Gershkovich, novinar Wall Street Journala, u zatvoru je otkako je uhapšen u Jekaterinburgu, oko 1.400 kilometara istočno od Moskve, 29. marta 2023. godine i optužen je za špijunažu. On negira bilo kakvu krivnju.

Nakon ruske objave, Journal je rekao da je Gershkovich suočen s “lažnom i neutemeljenom optužbom”. U zajedničkoj izjavi Almara Latoura izdavača novina i njihove glavne urednice Emme Tucker, zahtijeva se hitno oslobađanje Gershkovicha.

– Posljednji potez Rusije prema lažnom suđenju je, iako očekivan, duboko razočaravajući i još uvijek ništa manje nečuven. Evan je proveo 441 dan nepravedno zatočen u ruskom zatvoru jer je jednostavno radio svoj posao. Evan je novinar – naveli su u saopćenju.

Sjedinjene Američke Države proglasile su Gershkovicha “nepravedno pritvorenim” u aprilu prošle godine, a predsjednik Joe Biden nazvao je njegovo pritvaranje “potpuno nezakonitim”.

Latour i Tucker rekli su da sada očekuju da će američka vlada pojačati napore da osigura njegovo oslobađanje. Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller rekao je da će Washington nastaviti raditi na vraćanju Gershkovicha kući.

Gershkovich je prvi američki novinar uhapšen pod optužbama za špijunažu u Rusiji od Hladnog rata, dok je Moskva donosila sve represivnije zakone o slobodi govora nakon što je poslala trupe u Ukrajinu.

Washington je nastojao pregovarati o njegovom oslobađanju, ali je rusko Ministarstvo vanjskih poslova reklo da će Moskva razmotriti razmjenu zatvorenika tek nakon presude u njegovom slučaju. Gershkovich se suočava s kaznom do 20 godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Tvornica Uralvagonzavod, oko 100 km sjeverno od Jekaterinburga, pod sankcijama je zapadnih zemalja. Sa sjedištem u gradu Nižnji Tagil u regiji Sverdlovsk, igra ključnu ulogu u snabdijevanju tenkova za rat Moskve u Ukrajini, prema ruskom Ministarstvu odbrane.

Izvor: Al Jazeera

About The Author