Pokrenuta “Foto baza”, prvi photo stock u Bosni i Hercegovini

U „Foto bazi“ nalazi se nekoliko stotina fotografija, raspoređenih u 12 kategorija i mogu se koristiti za medijske i komercijalne svrhe

Pokrenuta “Foto baza”, prvi photo stock u Bosni i Hercegovini

Po ugledu na slične svjetske platforme, Udruženje građana eTrafika.net iz Banje Luke pokrenulo je prvi photo stock u Bosni i Hercegovini, pod nazivom „Foto baza“.

Kako navode iz Udruženja, cilj je ojačati tržište i smanjiti nelegalno korištenje fotografija. To planiraju postići povezivanjem fotografa s pravnim licima, te kreiranjem čvrstih veza između ova dva sektora.

– Svjesni smo godina rada i ulaganja u opremu koja je potrebna da bi se dobila savršena fotografija. Lično svjedočimo nehumanim i opasnim uvjetima u kojima rade naše kolege. Zato, kao medijski profesionalci, želimo da damo svoj doprinos zaštiti autorskih prava i regulaciji foto-tržišta – kažu iz Udruženja eTrafika.

Važno je napomenuti da „Foto baza“ nije agencija. To znači da ovdje nisu zaposleni fotografi niti foto-reporteri. To je servis na kome autori mogu da postave svoje radove, a klijenti da ih kupe.

Za sada su zastupljene samo fotografije, ali je u planu dodavanje i drugih formata, poput videa. Izradu „Foto baze“ omogućili su British Council i Thomson Foundation putem projekta Media for all.

– Ovo je nešto što želimo već godinama. Planiramo da svakog mjeseca nudimo i određeni broj besplatnih fotografija. Imamo ideje o širenju društveno-angažiranih fotografija, uvezivanja umjetnosti i aktivizma te smanjenju stereotipa u javnom prostoru. Mnogo toga smo zamislili, nadamo se da ćemo sve realizirati – kazali su.

Na „Foto bazi“ se već nalazi nekoliko stotina fotografija, raspoređenih u 12 kategorija. One se mogu koristiti za medijske i komercijalne svrhe, u zavisnosti od toga da li je cilj informiranje javnosti ili reklamiranje i prodaja.

Izvor: eTrafika

About The Author