Izvršni direktor TikToka podnio ostavku zbog Trumpove zabrane aplikacije u SAD-u

Američka vojska već je zabranila upotrebu aplikacije, a zabranu je uvela i Indija, čija je vlada u lošim odnosima s Pekingom

Izvršni direktor TikToka podnio ostavku zbog Trumpove zabrane aplikacije u SAD-u
TIKTOK - Logo

Izvršni direktor popularne kineske aplikacije TikTok Kevin Mayer podnio je ostavku zbog pritiska kabineta predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa na kompaniju i optužbi da predstavlja prijetnju za nacionalnu sigurnost SAD-a.

TikTok korisnicima omogućuje kreiranje kratkih videozapisa, često s osnovnim efektima i muzikom, a postao je značajan izvor napetosti između Kine i SAD-a.

Trumpova administracija traži od TikTokovog vlasnika, kineskog ByteDancea, da do sredine septembra proda TikTokovo američko poslovanje američkoj firmi i da dovrši primopredaju i ugasi njegove poslove izvan SAD-a do novembra.

Microsoft je već krenuo u pregovore, a interes su pokazali i Oracle i Twitter.

Mayer je svojedobno bio izvršni direktor Disneyja, a TikToku se pridružio malo prije nego što se kompanija našla u žarištu sukoba dvije vodeće svjetske privredne sile.

Amerikanac je bio ključni element TikTokovog protuargumenta da firma funkcionira na lokalnom principu i da nije alat kineske vlade kojim će se manipulirati za potrebe skupljanja podataka o korisnicima.

– Svjesni smo da je politička dinamika u proteklih nekoliko mjeseci značajno promijenila opseg Kevinove uloge u predstojećem razdoblju i u potpunosti poštujemo njegovu odluku – kazao je glasnogovornik TikToka.

Američka vojska već je zabranila upotrebu aplikacije a zabranu je uvela i Indija, čija je vlada u lošim odnosima s Pekingom.

Na poteze Trumpove administracije Tik-tok je uzvratio tužbom. U ponedeljak je kompanija tužila američku vladu, optužujući je da joj je onemogućila regularan postupak forsirajući prodaju koristeći izvršnu naredbu.

Izvor: Reuters

About The Author