Istočnoevropski mediji pronalaze nove načine prenošenja vijesti tokom pandemije

Čak i u ovakvim okolnostima mediji moraju nastaviti s pružanjem javnosti pouzdanih informacija

Istočnoevropski mediji pronalaze nove načine prenošenja vijesti tokom pandemije
Foto: Radio-mreznica.hr

Zbog širenja koronavirusa mediji u istočnoj Evropi suočavaju se s novim izazovima. Osim toga djeluju u okruženju koje je bilo neprijateljski raspoloženo prema nezavisnim medijima mnogo prije nego što se ta kriza dogodila.

No, usprkos tome što rade u takvim uvjetima, mnogi medijski djelatnici i dalje obavljaju svoj važan posao u prenošenju pouzdanih vijesti i to uz pomoć novih alata i formata.

Način na koji se odgovorilo na krizu razlikuje se od zemlje do zemlje u istočnoj Evropi. U Bjelorusiji vlada još uvijek umanjuje prijetnju, Rusija se bori s neuspjelim sistemom zdravstva, ali pokušava to skriti, a tadžikistanska vlada još uvijek izvještava o nula slučajeva. Većina je zemalja, međutim, u prisilnim mjerama i restrikcijama što je novi izazov za novinare.

Vodeće nezavisne medijske kuće u Moldaviji, Ukrajini i Gruziji podijelile su iskustva s Free Press Unlimitedom kako inoviraju svoje formate izvještavanja, kao i teme zbog svih izazova s kojima su suočeni.

Kako bi prikazali život u karanteni u različitim evropskim i srednjoazijskim gradovima, novinari iz devet medijskih kuća udružili su se u izradi selfie video izvještaja iz 11 gradova. Slike praznih ulica i lični kontakt s novinarom daju javnosti uvid u utjecaj pandemije u određenoj zemlji.

To je novi način prenošenja prekograničnih vijesti u vrijeme kada zemlje sve više isključuju susjede, usmjeravajući pažnju na unutrašnja pitanja. Budući je izbijanje korone globalni problem, važne su i pouzdane informacije iz zemalja okruženja.

– Znajući da se toliko ljudi suočava sa sličnim poteškoćama, također vam može pomoći da se nosite s osjećajem izoliranosti – piše Free Press Unlimited.

Gruzijski medijski kanal Coda Story uspio je detaljno izvijestiti o pandemiji dok su novinari u karanteni. U Rusiji vlada ima strogu kontrolu nad izvještavanjem, a Coda Story je otkrila da su ruski zdravstveni radnici bili iskorišteni u akciji dezinformiranja.

Brojni zdravstveni radnici anonimno su rekli Coda Storyu da su informacije koje se plasiraju na  državnoj televiziji daleko od realnog. Kažu da mnogim bolnicama nedostaje materijala i obuke za medicinsko osoblje.

Sve više raste zainteresiranost za informacije iz zemalja istočne Evrope, njihove web stranice i društveni mediji sve se više posjećuju i pregledavaju, ali teže je informirati ljude tokom karantene.

Moldavski Newsmaker koristi sve moguće nove načine kako bi se povezao s rastućom publikom. Svaki novinar napisao je o svom karantenskom životu dnevnik koji pruža jedinstven uvid u njihov rad i lični život, koji u isto vrijeme ne oklijevaju u svom radu.

Newsmaker je na taj način pronašao način da se aktivno uključi i izgradi odnos s publikom. Nakon ove serije priča nastavili su s karantenskim pričama o životu, ovaj put prikupljajući ih od čitatelja.

Izvor: Free Press Unlimited

About The Author