FTV I BHT1: Misa za blajburške žrtve ili gdje je nestao antifašizam?

BHT1 je pokazao kako izgleda kada javna televizija izgubi kompas u kulturi sjećanja, prihvatajući ton istorijskih revizionista u zapanjujuće pogrešnom prilogu o blajburškoj misi

FTV I BHT1: Misa za blajburške žrtve ili gdje je nestao antifašizam?

 

FTV: Nova lica Dnevnika 2

  1. – 11. maj 2020.

PROMJENE: Nova stara TV lica i urednička imena na FTV-u – Nikolina Veljović u ulozi voditeljice i Sanjin Bećiragić kao urednik Dnevnika 2. Sedmicu su počeli praćenjem estradno-političke afere „Dernek“, koja je okupirala pažnju javnosti. Pjevači, doktori i političari okupili su se da proslave rođendan prijatelja hirurga, a najskuplju cijenu mogao bi platiti državni ministar Staša Košarac. FTV nije štedio aktere afere, dajući izjave opozicionara i političkih analitičara, ali i samih učesnika zabave, koji su se nevješto pravdali.

I kako izgledaju prvi dani novog uredničko-voditeljskog dvojca? Dosta solidno. Naslovi su bili atraktivni, slobodni i lepršavi. Na primjer, afera „Respiratori“ praćena je naslovom iz špice: „SIPA na vrata, Solak preko vrata“. Istina, televiziji je generalno kao mediju teško ispratiti sočne afere u maniru u kojem to čine društvene mreže koje su uvijek na izvoru aktuelnosti. Urednički upliv je zato veoma bitan jer sporiji mediji moraju pronaći način da ostanu relevantni.

KAD SE PRETJERA U POHVALAMA: Ipak, u jednoj stvari se pretjeralo. Voditeljica Nikolina Veljović je u više navrata tokom Dnevnika 2 u utorak pohvalila rad kantonalne policije, koja je, kako veli, na najbolji mogući način odradila svoj dio posla. Potom je ponovila da je policija pokazala da niko nije iznad zakona, a ministru Ismiru Jusku, koji je dočekan kao studijski gost, i osobno je čestitala. Odlično je da je policija odreagovala na incident koji je prokazao neodgovorne pojedince, ali novinari moraju biti suzdržaniji u pohvalama. Profesionalna distanca je i dalje neophodna. Uostalom, uz sve pohvale, ministar Jusko nije uhapsio premijera, već je rastjerao sjedeljku.

IZDVOJENO: Da urednik Bećiragić zna skrenuti pažnju na bitne vijesti pokazao je u četvrtak kada je emisiju započeo prizorom iz Banjaluke gdje su građani u dugom redu čekali besplatni obrok iz javne kuhinje. Bio je to jedan od onih prizora koji ostavljaju bez komentara, ili, kako je to istaknuto, „pred ovim sve rasprave padaju u vodu“.

OCJENA: 6

BHT1: Kako su HNS i BHT1 odbranili blajburšku misu?

  1. – 11. maj 2020.

MISA 2020: Najavljena misa u Sarajevu blajburškim žrtvama, kako to navode podržavaoci komemoracije, uzburkala je duhove prošlosti. Ali i sadašnjosti. Mnoge političke stranke, antifašističke udruge i javne ličnosti izrazile su protest, podsjećajući na baštinu antifašizma. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić bio je više nego jasan u poruci kardinalu Vinku Puljiću da se moli za žrtve NDH. BHT1 je slučaj pokrio dozom nesnosnog cinizma koji nije nimalo naivan jer normalizuje revizionističke poduhvate. Novinar Nikola Bačić prilog je gradio na nizanju pro et contra reakcija, ali je onda poentirao porukom Hrvatskog narodnog sabora koji je sve kritičare u duhu totalitarne misli upozorio da bi bilo bolje da se u jeku pandemije bave socio-ekonomskim pitanjima. Jer ovo je, po njima, valjda zabranjena tema. Bačić i sam na kraju kaže u haenesovskom stilu da se bavimo događajem iz 40-ih godina prošlog stoljeća dok pljušte otkazi i nove afere. Ali mi se bavimo događajem iz 2020 – misom koju organizuju afirmatori fašizma i Crkva. Ako se ovo dvoje ovdje može i odvojiti. To što je to rep događaja iz prošlog vijeka upravo je zbog stava da se fašizam i njegovi podržavaoci mogu tolerisati i stavljati u ravan pro et contra.

DERNEK I KAZNA: Prateći aferu „Dernek“, urednik Milan Đurović se pitao da li postoje elementi krivične odgovornosti u proslavi pod okolnostima epidemije. Pitanje je bilo na mjestu, jer se čini da najneodgovornija proslava zaslužuje takav tretman, ali da su se vlasti odlučile na prekršajno kažnjavanje, što najvjerovatnije isključuje krivični progon. BHT1 se pita da li je ipak u prvom planu trebao biti krivični progon. I to najbolje oslikava zašto je bilo pogrešno da FTV na sva zvona hvali postupke policije.

IZDVOJENO: BHT1 zorno prati povratak novog normalnog razgovarajući s roditeljima djece koja se vraćaju u obdaništa, vaspitačicama, ugostiteljima itd. Svakodnevnica i nevolje „malog“ čovjeka sve su češće na Dnevniku 2, ali žalosno je što je Covid-19 u eter vratio teme kao što su ekonomija i praktični problemi.

OCJENA: 2

KOMPARATIVNA ANALIZA: FTV je dobio novi uredničko-voditeljski dvojac (Bećiragić-Veljović), koji je sklon slobodnijoj pripremi i atraktivnijim naslovima, ali su prateći aferu „Dernek“ pretjerali u ispisivanju ode kantonalnim policajcima. Sve s prvim policajcem koji nam je u studiju opisao kako su kaznili slavljenike. Ili radili svoj posao.

BHT1 je pak demonstrirao kako izgleda kada javna televizija izgubi kompas u kulturi sjećanja prihvatajući ton istorijskih revizionista. Sarajevski skandal sa vjerskim pomenom ustašama deklasiran je kao događaj kojim se uopšte ne bismo trebali baviti. Najbolje bi bilo da se sramni pomen i ne organizuje, ali kad to već nije slučaj, njegovo mjesto jeste u Dnevniku 2. Sve sa podsjećanjem na značaj antifašističkog nasljeđa, a o čemu svjedoče i mnogi spomenici u glavnom gradu. Ništa od toga nismo vidjeli i čuli u programu javne televizije. Sve se svelo na redanje reakcija i minimiziranje značaja postupka Katoličke crkve. FTV je na ovu temu upriličio razgovor sa bivšim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, koji nema dilemu da je na djelu rehabilitacija ustaša i kolaboracionista. Prevladava utisak da su obje javne televizije mogle više. Prodor fašističkog nasljeđa zahtijeva da se zapitamo šta nije u redu sa našim društvom ako odajemo poštovanje istorijskim gubitnicima koji su u crno zavili cijelu Evropu. Je li problem samo u Crkvi? Ili i u vlastima koje ulicama daju imena antisemita i ustaških glavešina?

About The Author

Plus sedmice

BHT1
Izvještavanje o svakodnevnici i povratku u novo normalno.
FTV
Novi urednik Bećiragić donio je novu dinamiku i slobodniji pristup političkim temama.

Minus sedmice

BHT1
Najavljena misa blajburškim žrtvama. Javna televizija mora nastupiti s jasnih antifašističkih pozicija kada obrađuje pojave koje za cilj imaju revitalizaciju kolaboracionizma. Tu se više ne radi o profesionalnim uzusima. To je civilizacijsko pitanje.
FTV
Hvalospjevi na račun sarajevske policije, jer se izgubila profesionalna distanca.