Hamzić i Lelo osuđeni zbog napada na fotoreportera i snimatelja

Prošlo gotovo dvije godine od napada na medijske djelatnike tokom protesta demobiliziranih boraca, počinioci dobili uvjetne kazne

Hamzić i Lelo osuđeni zbog napada na fotoreportera i snimatelja
Foto: Vijesti.ba

Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim Emilu Hamzić i Suada Lelu zbog napada na fotoreportera portala Klix.ba Kemala Softića i snimatelja Al Jazeere Balkans Mirsada Bukvića u julu 2018. godine u Sarajevu.

Nakon suđenja koje je počelo 19. jula prošle godine, Hamzić i Lelo proglašeni su krivim zbog krivičnog djela nasilničkog ponašanja. Osuđeni su na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od po šest mjeseci, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Ta kazna neće se izvršiti ukoliko optuženi u roku od dvije godine od pravomoćnosti presude ne učine novo krivično djelo.

Lelo i Hamzić terete se da su 26. jula 2018. godine za vrijeme skupa demobiliziranih boraca, u neposrednoj blizini raskrsnice ulica Skenderija i Hamze Hume, fizički napali fotoreportera portala Klix.ba i snimatelja TV Al Jazeera Balkans nanijevši im lake tjelesne povrede.

Tokom suđenja optuženi su negirali djela koja im se stavljaju na teret iako postoji snimak na kojem Hamzić prepričava kako je željeznom šipkom udarala Softića.

Nakon što je Hamzić uz psovke nasrnula na Softića, Lelo ga ja uhvatio za vrat, a u pomoć mu je pritekao snimatelj Bukvić koji je i sam demobilizirani borac i obojica su zadobila lakše tjelesne ozljede.

Izvor: Klix

About The Author