Radnici BHRT-a pozvali sve na proteste: Ne damo simbol države!

U BHRT-u je zaposleno 870 radnika čija je egzistencija ugrožena

Radnici BHRT-a pozvali sve na proteste: Ne damo simbol države!

Zbog katastrofalnog stanja i blokiranih računa RTV servisu Bosne i Hercegovine prijeti potpuni kolaps i obustava rada. Zbog toga je Samostalni sindikat radnika odlučio organizirati proteste u ponedjeljak, 28. marta.

Urednik novih medija na BHRT-u Vedran Drljević napisao je na svom Faceeboku profilu da dio ljudi koji direktno preko svojih nalogodavaca rade na gašenju BHRT-a, inače sve i svašta komentiraju na društvenim mrežama, ali da ovaj put ni zarez nisu napisali o Javnom servisu u kojem primaju plaću.

On je, kao i drugi uposlenici BHRT-a, i ranije upozoravao da politika uništava BHRT i dovodi u pitanje egzistenciju časnih i poštenih radnika.

Neda Tadić iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u kaže da su uposlenici ove kuće opravdano zabrinuti za svoju egzistenciju, jer su već u situaciji da nisu dobili jednu platu, a za pet šest dana će zaraditi i drugu.

– Ovoj firmi prijeti i isključivanje struje, interneta, gasa, svega ostalog. Račun je blokiran. Neizvjesno je kada će radnici dobiti plaće, a nekima od njih je blokiran i lični račun jer nisu bili u mogućnosti da izmire svoje obaveze – rekla je.

Poslovodni odbor BHRT se obratio javnosti povodom nemogućnosti funkcioniranja jer su im računi blokirani već tri sedmice. U BHRT-u je zaposleno 870 radnika te je egzistencija svih radnika ugrožena.

Glavni razlog blokade je nemogućnost BHRT-a da dobije garantirani prihod od RTV takse. Također, Radio-televizija Republike Srpske koja prikuplja taksu u entitetu Republika Srpska i teritoriji Brčko distrikta od 2017. godine ne uplaćuje BHRT-u pripadajućih 50 posto naplaćenih sredstava. Prema tvrdnjama iz BHRT-a, taj dug sada iznosi više od 63 miliona KM.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik mišljenja je da se BHRT treba ugasiti jer, prema njegovim riječima, “drži se na silu i ne može dati rezultate”.

Lider HDZ-a Dragan Čović ipak smatra da se urušavanjem Radio-televizije Bosne i Hercegovine ruši i Bosna i Hercegovina.

– To je trebala biti ključna poruka svima onima koji imaju alat u rukama, koji igraju dvostruke igre – naveo je.

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović (SDA) rekao je da je BHRT javni servis i oko toga treba otvoriti raspravu u Parlamentarnoj skupštini BiH.

– Određena nezadovoljstva ako postoje da se iznaći rješenje, ali bojim se da je ovo organizirana aktivnost od nekih političkih faktora koji žele i u dobroj mjeri su uspjeli da dovedu u nezavidnu situaciju RTVBiH – stava je.

Izvor: Klix

About The Author