NUNS i NDNV: Još jedna skandalozna sudska presuda protiv medija

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ukazuju da se nastavlja skandalozna sudska praksa u slučajevima koji se vode protiv medija koji nisu pod kontrolom vlasti, sa očiglednim ciljem da se oni finansijski iscrpe, kao i da se, i kroz pravosudni sistem, suzi sloboda kritičkog mišljenja i izražavanja. Viši sud u […]

NUNS i NDNV: Još jedna skandalozna sudska presuda protiv medija

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ukazuju da se nastavlja skandalozna sudska praksa u slučajevima koji se vode protiv medija koji nisu pod kontrolom vlasti, sa očiglednim ciljem da se oni finansijski iscrpe, kao i da se, i kroz pravosudni sistem, suzi sloboda kritičkog mišljenja i izražavanja.

Viši sud u Beogradu donio je presudu kojom su novinar Miloš Vasić, portal Autonomija Nezavisnog društva novinara Vojvodine, portal Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Peščanik dužni da na ime naknade nematerijalne štete tužiocu Ištvanu Kaiću plate 100.000 dinara sa zateznim kamatama i drugim troškovima zbog navodne povrede ugleda i časti.

Kaić je tužio autora, izdavače i urednike ovih medija zbog kolumne Miloša Vasića „Objavljotina Ištvana Kaića“, koja je prvobitno objavljena na portalu Autonomija, a potom preneta i na portalima NUNS-a i Peščanika. Kolumna predstavlja Vasićev osvrt na tekst Ištvana Kaića „Treći metak Branke Prpe“, objavljen u Politici.

Više na nuns.rs

About The Author