Netflix suočen s tužbom bivše tužiteljice za klevetu

Iz Netflixa najavljuju da će snažno braniti serijal ‘Kad nas vide’ i nevjerojatan tim koji stoji iza njega

Netflix suočen s tužbom bivše tužiteljice za klevetu

Federalni sudac potvrdio je da će se Netflix Inc (NFLX.O) suočiti s tužbom za klevetu bivše tužiteljice s Manhattana Linde Fairstein jer je prikazana kao rasistički i neetički negativac u “Kad nas vide”, seriji o slučaju Central Park iz 2019. godine.

Američki okružni sudac Kevin Castel na Manhattanu rekao je da je Fairstein oklevetana u pet scena, uključujući i to da je prikrila dokaze, iznudila priznanja i usmjerila policiju protiv mladića u Harlemu na rasnoj osnovi.

– Prosječan gledaoc mogao bi zaključiti da te scene imaju utemeljene činjenice i da ne odražavaju samo mišljenja kreatora serije o kontroverznim historijskim događajima – napisao je sudac.

Castel je rekao da bi Fairstein mogla pokrenuti i tužbe za klevetu protiv redateljice serije Ave DuVernay i protiv Attice Locke spisateljice i producentice, te tužbe za građansku zavjeru protiv još tri osobe.

– Nastavit ćemo snažno braniti serijal ‘Kad nas vide’ i nevjerojatan tim koji stoji iza njega i uvjereni smo da ćemo nadvladati nekoliko preostalih tvrdnji Fairstein – saopćeno je iz Netflixa.

Fairstein advokat Andrew Miltenberg rekao je da je “izuzetno zadovoljan” odlukom, kazavši da je četverodijelna serija lažno prikazala njegovu klijenticu “da se bavi prisilnim i diskriminirajućim ponašanjem kako bi izgradila slučaj protiv nedužnih mladića”.

Fairstein je vodila jedinicu za seksualne zločine pri Okružnom tužilaštvu u Manhattanu u aprilu 1989. godine kada je 28-godišnja bijela trkačica, kasnije identificirana kao Trisha Meili, pretučena i silovana u Central Parku. Slučaj je dugo bio žarište rasprave o kriminalu i rasizmu.

Pet crnaca ili latinoamerikanaca osuđeno je i proveli su od pet do 13 godina u zatvoru prije nego što su oslobođeni optužbe 2002. godine kada je drugi muškarac priznao zločin. Postigli su 2014. godine građansku nagodbu s New Yorkom u iznosu od 41 milion dolara.

Izvor: Reuters

About The Author