RSF ponovio poziv za puštanje Juliana Assangea

RSF ponovio poziv za puštanje Juliana Assangea

RSF ponovio poziv za puštanje Juliana Assangea
LONDON, ENGLAND - MAY 19: Julian Assange speaks to the media from the balcony of the Embassy Of Ecuador on May 19, 2017 in London, England. Julian Assange, founder of the Wikileaks website that published US Government secrets, has been wanted in Sweden on charges of rape since 2012. He sought asylum in the Ecuadorian Embassy in London and today police have said he will still face arrest if he leaves. (Photo by Jack Taylor/Getty Images)

S nastavkom ročišta za izručenje Juliana Assangea 7. septembra, Reporteri bez granica (RSF) obnovili su pozive za njegovo hitno puštanje na slobodu.

Predstavnici RSF-a pokušat će lično nadzirati saslušanje i dostavit će peticiju kojom pozivaju vlasti Ujedinjenog Kraljevstva da ne izruče osnivača Wikileaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Američkim Državama.

Saslušanje Assangea nastavit će se u ponedjeljak na londonskom Centralnom krivičnom sudu kada se očekuje početak pregleda dokaza što bi trebalo trajati tri do četiri sedmice.

To slijedi nakon što je održano početno zasjedanje u februaru na Krunskom sudu u Woolwichu, kada su izneseni pravni argumenti. Američka vlada u junu je podnijela novu zamjensku optužnicu protiv Assangea, nakon čega je u augustu uslijedio novi zahtjev za izručenjem.

Assange se u SAD-u suočava s ukupno 18 optužbi, uključujući 17 tačaka prema Zakona o špijunaži.

– Kako se nastavlja njegovo saslušanje o izručenju, još jednom pozivamo da Julian Assange bude hitno pušten, optužbe protiv njega odbačene te da ne bude izručen Sjedinjenim Državama – kazala je direktorica međunarodnih pitanja RSF-a Rebecca Vincent.

Izrazila je uvjerenje da je slučaj protiv njega povezan s njegovim doprinosima izvještavanju od javnog interesa, a njegovo procesuiranje izuzetno zabrinjavajuće utječe na slobodu medija i međunarodnu zaštitu novinarskih izvora.

– Vlade SAD-a i Velike Britanije moraju odustati od ovog politički motiviranog slučaja prije nego što se njihove evidencije o slobodi medija dodatno pogoršaju – dodala je Vincent.

Zbog mjera uvedenih na sprečavanju širenja novog koronavirusa vrlo je malo prostora dostupno medijima i javnosti na sudu tokom saslušanja, a RSF je obaviješten da promatračima nevladinih organizacija neće biti garantiran lični pristup saslušanju.

RSF je imao značajnih poteškoća u pokušaju praćenja prethodnih ročišta u slučaju Assangea.

Uoči početka saslušanja 7. septembra, predstavnici RSF-a, zajedno s Assangeovom partnericom Stellom Moris, dostavit će peticiju u Downing Streetu 10 s više od 80.000 potpisa pozivajući vlasti Velike Britanije da ne izruče Assangea SAD-u.

Velika Britanija i SAD su na 35. i 45. mjestu od 180 zemalja na RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2020. godinu.

Izvor: Reporteri bez granica (RSF)

About The Author