Šesto izdanje PRESS film festivala 11. i 12. septembra u Zagrebu

Festival je posvećen pandemiji novog koronavirusa zbog čega će biti organizirane i dvije tribine posvećene utjecajima krize

Šesto izdanje PRESS film festivala 11. i 12. septembra u Zagrebu

 

Šesto izdanje PRESS film festivala bit će održano od 11. do 13. septembra u Novinarskom domu u Zagrebu o temi “Mediji u svjetskim krizama; Covid-19”.

Budući da je ova godina vrlo burna u globalnim promjenama u svim sferama života, osim filmskog programa, bit će organizirane i dvije tribine koje će se baviti posljedicama koronavirusa na medije i novinarstvo.

PRESS film festival, koji se inače održava u Hrvatskoj Kostajnici, organiziraju Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Ekološko kulturna scena EKS, a selektor filmova je redatelj Daniel Pavlić.

Iako je ova godina skromna po festivalskim manifestacijama, kvaliteta filmova je vrhunska, posebno jer će publika moći vidjeti neke od njih premijerno.

Osim što će se festival pod posebnim mjerama zaštite od virusa, program će imati i live stream putem društvenih mreža.

Odmah nakon svečanog otvaranja festivala 11. septembra bit će organizirana tribina “Mediji u svjetskim krizama – Covid-19” te projekcije filmova uz razgovore s autorima.

Prvog dana festivala publika će moći pogledati film „Mental Health Care Institution on the Covid-19 Crises“ Tomislava Žaje, potom film „Second Wave“ Miroslava Edvina Habeka i Daniela Kasapa, a oba filma su iz Hrvatske.

Nakon toga uslijedit će projekcije filmova „Mute“ Lucyje Cashion iz Sjedinjenih Američkih Država te „Inside and Outside“ Yihana Lina iz Kine.

Drugog dana festivala u subotu, 12. septembra, bit će organizirana tribina o temi “COVID-19 i velike svjetske promjene”, te projekcije dva hrvatska filma „U zoni ograničenja“ Srđana Vrančića i „Pandemija“ Marijan Crtalića, ali i projekcija filma „From Hell to Hollywood“ Jona Krolla i Scotta Templetona iz SAD-a.

Kako je planirano u nedjelju, 13. septembra, festivalski tim posjetit će spomen-obilježje snimatelju Gordanu Ledereru te ruskim poginulim novinarima Viktoru Noginu i Genadyju Kurinnoyu, kojima je Festival i posvećen.

Izvor: Hrvatsko društvo novinara (HND)

About The Author