Uvrede i nacrt zakona protiv klevete: RSF zabrinut zbog prijetnji novinarima u RS-u

Prije godinu dana Evropska komisija usvojila je mjere protiv SLAPP-a – uključujući dekriminalizaciju klevete – koje bi buduće članice EU-a trebale usvojiti

Uvrede i nacrt zakona protiv klevete: RSF zabrinut zbog prijetnji novinarima u RS-u

Reporteri bez granica (RSF) pozvali su vlasti u Republici Srpskoj, jednom od entiteta u Bosni i Hercegovini, da novinare tretiraju kao partnere, a ne kao neprijatelje, te da se suzdrže od podrivanja prava na informaciju. Lokalni novinari su vrijeđani, a predloženi zakon o kleveti ugrožava slobodu medija.

Automobili dvojice novinara oštećeni su 8. marta, što je jedan od njih, urednik Buke Aleksandar Trifunović, nazvao “tipičnim pokušajem zastrašivanja” nakon verbalnih napada predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na novinare tog dana. Meta su bila Trifunovićev službeni automobil i automobil Nikole Morače, koji radi za portale EuroBlic i Srpskainfo.

Predsjednik Milorad Dodik dan ranije se na pres-konferenciji obrušio na Sinišu Vukelića, iz Kluba novinara u Banjoj Luci i njegove kolege novinare, kazavši da “godinama lažu, podmeću, reketare” i žele potkupiti novinarsku zajednicu kako bi je navodno zaštitili.

Njegove uvrede bile su potaknute kritikama novinara na prijedlog zakona koji bi mogao narušiti pravo na informacije. Nakon što je prije 20 godina bila jedna od prvih balkanskih zemalja koja je dekriminalizirala klevetu, čini se da je Bosna i Hercegovina sada na putu da promijeni kurs.

Vlada Republike Srpske podnijela je parlamentu početkom marta amandmane na Krivični zakon kojima je cilj ponovno kriminalizirati klevetu. Snažno im se protive mnogi lokalni mediji, koji se boje pravnih postupaka kojima bi se ušutkali novinari.

– Pozivamo Dodika da se izvini novinarima za svoje uvrede, kojima ih je izložio napadima. Vlasti moraju privesti počinitelje pravdi. Također, pozivamo Narodnu skupštinu Republike Srpske da se usprotivi prijedlogu zakona koji za cilj ima ponovno kriminaliziranje klevete i uključivanje predstavnika novinara u zakonodavni proces. Novinare treba tretirati kao partnere, a ne kao neprijatelje – kazao je voditelj odjela RSF-a za Evropsku uniju i Balkan Pavol Szalai.

Zaštita od klevete je legitimno pravo i za sada prijedlog zakona ne predviđa zatvorske kazne za one koji su osuđeni za klevetu, ali bi mogao dovesti do proizvoljnih sudskih postupaka koji bi prisilili novinare da se suzdrže od izvještavanja o određenim temama, pogotovo jer nije bilo apsolutno nikakvih prethodnih konzultacija s bosanskohercegovačkom novinarskom zajednicom.

Prijedlog zakona predviđa novčane kazne do 25.000 eura, astronomsku svotu koja bi, ako bude izrečena, mogla ugroziti opstanak nekih medija.

Izvjestitelji Ujedinjenih nacija za slobodu izražavanja i slobodu udruživanja osudili su nacrt zakona kao prijetnju slobodi medija zbog njegovih nejasnih pravnih uvjeta i nerazmjernih sankcija.

Nadalje, to je u suprotnosti sa željom Bosne i Hercegovine da se pridruži Evropskoj uniji. Prije godinu dana Evropska komisija usvojila je mjere protiv SLAPP-a – uključujući dekriminalizaciju klevete – koje bi buduće članice EU-a trebale usvojiti.

Bosna i Hercegovina je rangirana na 67. mjestu od 180 zemalja na RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2022. godinu.

Izvor: RSF

About The Author