Novinari mete prijetnji i online govora mržnje

Dalija Hasanbegović-Konaković je u kampanji Novinarke u prvim redovima povodom 8. marta pričala o svojoj borbi protiv cyber nasilja i govora mržnje na društvenim mrežama

Novinari mete prijetnji i online govora mržnje
Foto: safejournalists

Novinarka Al Jazeere Balkans Dalija Hasanbegović-Konaković na svom Twitteru objavila je niz prijetećih poruka i poruka koje sadrže govor mržnje koje pojedinci pišu ispod njenih postova na društvenim mrežama i upućuju joj u porukama.

Jedna od osoba koja joj je uputila uvrede i prijetnje jeste i Jasmin Mulahusić, protiv kojeg se već vodi istraga zbog širenja nacionalne i vjerske netrpeljivosti, govora mržnje, prijetnji i negativne propagande prema novinarima i novinarkama putem društvenih mreža.

Kako su saopćili iz Udruženja BH novinari, od 2020. godine do danas, Linija za pomoć novinarima, koja djeluje u okviru Udruženja, prijavila je nadležnim institucijama, policiji i tužilaštvima u Kantonu Sarajevo i na državnom nivou, čak 15 slučajeva vezanih za prijetnje i širenje govora mržnje od strane Jasmina Mulahusića i njegovih pratilaca na Facebooku. Tužilaštva su do sada odbacila pet prijava, uz obrazloženje da ne postoje elementi krivičnog djela.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je još u septembru 2021. godine objavilo da su otvorili istragu protiv Mulahusića, ali i dalje se ne izjašnjavaju kada će i da li će biti podignuta optužnica. Iz državnog Tužilaštva su za medije potvrdili da rade na više predmeta koji se odnose na Jasmina Mulahusića, ali nisu željeli dati bilo kakve dodatne informacije i detalje.

Dalija Hasanbegović-Konaković je u kampanji Novinarke u prvim redovima povodom 8. marta pričala o svojoj borbi protiv cyber nasilja i govora mržnje na društvenim mrežama.

– Ja sam na meti grupe lažnih i pravih profila koji orkestrirano i organizirano, sa smišljenom agendom, pokušavaju lažima i konstrukcijama da me diskredituju, unište reputaciju, ili u najgorem slučaju da treću osobu izazovu da me napadne. Sve je uredno prijavljeno Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Moj slučaj duže od tri i pol godine stoji u njihovim ladicama – kazala je.

Mreža Safe Journalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, najoštrije je osudila prijetnje i govor mržnje upućen novinarki Hasanbegović-Konaković te su pozvali nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da hitno preduzmu mjere i otkriju osobe koje su ostavljale ove komentare, te ih procesuiraju i adekvatno kazne.

– Institucije treba da pokažu odlučnost u borbi protiv govora mržnje i prijetnji novinarima i da pošalju jasnu poruku da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo. SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresirane strane o ovom slučaju. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana – naveli su u saopćenju.

Izvor: SafeJournalists

About The Author