Nekoliko razloga zbog kojih su zapadne vlade ušle u ‘rat’ s TikTokom

Neki zaposlenici ByteDancea, matične kompanije TikToka u Kini i SAD-u ciljali su novinare zapadnih medija koji su koristili aplikaciju i kasnije dobili otkaz

Nekoliko razloga zbog kojih su zapadne vlade ušle u ‘rat’ s TikTokom

Zapadne vlade ljutite su na TikTok, kinesku aplikaciju koju obožavaju tinejdžeri širom svijeta koja je izložena kritikama da omogućuje špijuniranje, ne štiti lične podatke i da čak kvari mlade, piše Politico. Vlade u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kanadi, na Novom Zelandu i širom Evrope odlučile su zadnjih mjeseci zabraniti korištenje TikToka na službenim telefonima.

Ako bude kako se traže, moguća su i stroža ograničenja. Bijela kuća zatražila je od kineske matične kompanije ByteDance da proda TikTok ili će aplikacija u SAD-u biti potpuno zabranjena. No jesu li te kritike opravdane? Sigurnosni dužnosnici ne govore puno o tome zašto su protiv TikToka.

To je možda zbog osjetljivosti pitanja koja se odnose na nacionalnu sigurnost ili je jednostavno znak da su sve to samo neutemeljene prazne priče. Glavni izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew odgovarao je na pitanja američkih kongresmena s tim u vezi.

Možda najveću zabrinutost izaziva potencijalni pristup kineske vlade podacima miliona korisnika TikToka. Zapadni sigurnosni dužnosnici upozoravaju da bi ByteDance mogao biti podložan kineskim zakonima o nacionalnoj sigurnosti, posebno zakonu iz 2017. godine koji nalaže kineskim preduzećima da “podržavaju, pomažu i sarađuju” s nacionalnom obavještajnom zajednicom. Zakon daje slobodne ruke kineskim obavještajnim agencijama, ističu dužnosnici.

Podatke korisnika TikToka mogu koristiti i stotine kineskih inženjera i zaposlenika TikToka, od kojih neki mogu raditi za državu, kažu zapadni dužnosnici. U decembru 2022. godine neki zaposlenici ByteDancea u Kini i SAD-u ciljali su novinare zapadnih medija koji su koristili aplikaciju i kasnije dobili otkaz.

Evropske institucije zabranile su prošli mjesec svojim zaposlenicima da imaju TikTok na službenim telefonima. U internom e-mailu poslanom zaposlenicima evropskog nadzornika za zaštitu podataka, koji je Politico dobio na uvid, objašnjeno je da se time želi “smanjiti izloženost Komisije kibernetičkim napadima jer ta aplikacija prikuplja toliko podataka o mobilnim uređajima koji bi se mogli iskoristiti za napad na Komisiju”.

Irska komisija za zaštitu podataka, glavni regulator Evropske unije za to pitanje, trebala bi idućih mjeseci odlučiti je li TikTok nezakonito prebacivao podatke o evropskim korisnicima u Kinu. Oni koji su sumnjičavi u pogledu sigurnosnih optužbi ističu da bi kineska vlada jednostavno mogla kupiti velike količine korisničkih podataka od slabo reguliranih posrednika.

TikTok tvrdi da nikada nije dao podatke kineskoj vladi i da bi to odbio ako ga se zatraži. ByteDance je registriran na Kajmanskim otocima, što bi ga, tvrdi TikTok, zaštitilo od zakonskih obveza da pomaže kineskim agencijama.

Dvadeset posto dionica ByteDancea drže njegovi osnivači i kineski investitori, 60 posto globalni investitori, a 20 posto zaposlenici. Kompanija je objavila dva plana za zaštitu podataka. U SAD-u Projekt Teksas je 1,5 milijardi američkih dolara vrijedan plan izgradnje zida između američke podružnice i njezinih kineskih vlasnika.

Evropska verzija vrijedna 1,2 milijarde eura, Projekt djetelina, prebacila bi većinu TikTokovih evropskih podataka na servere u Evropi. No, glavni evropski lobist TikToka Theo Bertram rekao je u da bi “bilo izuzetno teško” posve zaustaviti prenošenje evropskih podataka u Kinu.

Ako kineske agencije ne mogu pristupiti TikToku legalno, mogu ući na zadnja vrata, tvrde zapadni dužnosnici. Kineski kibernetički špijuni spadaju među najbolje na svijetu, a njihov posao je lakši ako se baze podataka i digitalna infrastruktura nalaze na njihovu teritoriju.

Nizozemske obavještajne agencije savjetovale su vladinim dužnosnicima da deinstaliraju aplikacije iz zemalja koje vode “ofenzivne kibernetičke programe” protiv Nizozemske, uključujući Kinu, ali i Rusiju, Iran i Sjevernu Koreju.

Kritičari argumenta koji se temelji na kibernetičkoj špijunaži podsjećaju na istraživanje građanskog laboratorija Univerziteta iz Toronta iz 2021. godine koje je utvrdilo da ta aplikacija ne pokazuje “otvoreno maliciozno ponašanje” koje bi se očekivalo od jedne špijunske aplikacije.

No, direktor laboratorija rekao je da istraživači nisu imali informacije o tome što se događa s TikTokovim podacima koji se čuvaju u Kini. TikTokovi Projekt Teksas i Projekt djetelina uključuju korake za ublažavanje bojazni od kibernetičke špijunaže, kao i za legalni pristup podacima.

Plan za EU dao bi evropskom sigurnosnom tijelu (koje tek treba odrediti) ovlasti da provjerava politike koje se odnose na kibernetičku sigurnost i kontrolu podataka i da ograniči pristup nekim zaposlenicima.

Kritičari TikToka optužuju aplikaciju da masovno prikuplja podatke, posebno u SAD-u, gdje građani nemaju zaštićena opća prava na privatnost na saveznom nivou. U jurisdikcijama koje imaju stroge zakone o zaštiti privatnosti TikTok je suočen s čestim optužbama da ih ne poštuje.

Kompaniju se istražuje u Irskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Kanadi zbog toga kako obrađuje podatke maloljetnih korisnika. Regulatori u Nizozemskoj, Italiji i Francuskoj također istražuju njegove prakse kad je riječ o zaštiti prava na privatnost u vezi personaliziranog oglašavanja i zbog toga što ne ograničava pristup djece svojoj platformi.

TikTok je odbacio optužbe iznesene u nekim izvještajima tvrdeći da američke tehnološke kompanije prikupljaju jednako veliku količinu podataka. Meta, Amazon i drugi također su dobili velike kazne zbog kršenja prava na privatnost evropskih građana.

Možda najozbiljnija optužba, a svakako zakonski najsvježija, odnosi se na to da je TikTok dio sveopće kineske civilizacijske borbe protiv Zapada. Njegova uloga je da širi dezinformacije i zatupljujući sadržaj među mladim zapadnjacima, sijući podjele i apatiju.

Direktor američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Paul Nakasone upozorio je ovaj mjesec da bi kineska kontrola TikTokova algoritma mogla omogućiti vladi da provodi operacije širenja uticaja među zapadnom populacijom. TikTok tvrdi da ima oko 300 miliona aktivnih korisnika u Evropi i SAD-u. Aplikacija je 2022. godine bila najviše skidana s interneta.

ByteDance je također optužen da promovira besmislene videosnimke zapadnoj djeci kako bi gubila vrijeme, za razliku od korisnog obrazovnog sadržaja koji se nudi na njegovoj kineskoj aplikaciji Douyin.

Osim optužbi za namjerne “operacije širenja utjecaja”, TikTok je kritiziran i zbog toga što ne štiti djecu od ovisnosti o svojoj aplikaciji, od opasnih viralnih izazova te dezinformacija. Francuski regulator rekao je da je aplikacija još u “jako ranim fazama” kontrole sadržaja.

Izvor: Index

About The Author