Novinari BBC-ja optužuju vlastitu kuću za pristrasnost

Termini kao što su ‘masakr’ i ‘zvjerstvo’ rezervirani samo za Hamas, predstavljajući palestinsku organizaciju kao jedinog podstrekača i počinitelja nasilja u regionu

Novinari BBC-ja optužuju vlastitu kuću za pristrasnost

Novinari, uposlenici, optužili su BBC da nije precizno ispričao priču o sukobu Izraela i Hamasa, da je uložio veći napor u humanizaciju izraelskih žrtava u odnosu na palestinske i da je izostavio ključni historijski kontekst u izvještavanju.

U pismu dugom 2.300 riječi koje je Al Jazeeri napisalo osam novinara sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu zaposlenih u korporaciji, navodi se da je BBC kriv za “dupli standard u pogledu na civile”, s obzirom na to da je kuća “nepokolebljiva” u izvještavanju o navodnim ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.

U strahu od odmazde, novinari su zatražili anonimnost. Grupa ne planira poslati pismo rukovodiocima BBC-a, vjerujući da takav potez vjerovatno neće dovesti do smislenih diskusija.

– BBC nije uspio da tačno ispriča ovu priču zbog propusta i nedostatka kritičkog angažmana kada su u pitanju izraelske tvrdnje i stoga nije uspio da pomogne javnosti da se uključi i razumije kršenja ljudskih prava koja se odvijaju u Gazi. Hiljade Palestinaca je ubijeno nakon 7. oktobra. Kada će taj broj biti dovoljno visok da se naš urednički stav promijeni – navodi se u pismu.

Novinari BBC-ja su rekli Al Jazeeri da su na platformama British Broadcasting Corporation (BBC) termini kao što su “masakr” i “zvjerstvo” rezervirani “samo za Hamas, predstavljajući palestinsku organizaciju kao jedinog podstrekača i počinitelja nasilja u regionu. “Ovo je netačno, ali je u skladu s cjelokupnim izvještavanjem BBC-a.”

Napad Hamasa, iako “užasan i razarajući… ne opravdava neselektivno ubijanje hiljada palestinskih civila, ali BBC ne smije sebi dozvoliti da bude viđen kao kuća koja da podržava ili ne ispituje logiku koja to opravdava”, stoji u njihovom pismu.

– Tražimo od BBC-a da bolje razmisli i uvaži nalaze službenih i nepristrasnih humanitarnih organizacija utemeljenih na dokazima – dodali su.

Uposlenici nadalje tvrde da emiter pažljivo prikazuje izraelsku patnju, na primjer, govoreći publici imena žrtava, pokrivajući pojedinačne sahrane i intervjuišući pogođene porodice.

– U poređenju sa tim, nedostaje je humanizirajuće izvještavanje o palestinskim civilima. Reći da BBC nije mogao bolje pratiti priče u Gazi zbog poteškoća u pristupu Pojasu [Gaze] je loš izgovor… To se postiže, npr. pričanjem i praćenjem pojedinačnih priča tokom sedmica. Također je učinjeno malo pokušaja da se u potpunosti iskoristi obilje sadržaja hrabrih novinara u Gazi i na Zapadnoj obali sa društvenih medija – navode oni.

Novinari su priznali “neke jake izolirane primjere” priča o Palestincima, ali su rekli da osjetljive priče o tom narodu nisu “dosljedne”, posebno nakon izbijanja rata. Dalje kritikujući BBC, novinari tvrde da, iako su Palestinci pitani da li “osuđuju Hamas”, isto se ne može reći za goste koji brane akcije Izraela.

– Od njih se ne traži jednako da ‘osude’ postupke izraelske vlade, koliko god bio visok broj civilnih žrtava u Gazi – kažu.

BBC je 9. oktobra kritiziran zbog nedostatka saosjećanja zbog intervjua s Husamom Zomlotom, šefom palestinske misije u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji je izgubio nekoliko članova svoje porodice tokom prvih dana izraelske kampanje bombardovanja.

Zomlot, koji ne predstavlja Hamas, ispričao je voditeljici Kirsty Wark o svojoj emocionalnoj boli. On je naveo rođake koji su ubijeni, opisujući ih kao “glinene golubove za izraelsku ratnu mašineriju”.

Wark je na to odgovorila: “Žao mi je zbog vaše boli.. Mislim, mogu li samo biti jasan, ne možete tolerisati ubijanje civila u Izraelu, zar ne? Niti ubijanje porodica?” Zomlot je, potom, odgovorio: “Ne, ne odobravamo, ne, ne.”

U pismu se također tvrdi da BBC ne uspijeva publici pružiti važnu pozadinu o izraelskoj okupaciji i historiji palestinske patnje. Portparol BBC-a je demantovao ove optužbe.

Al Jazeeri su rekli da je BBC “jedna od rijetkih novinskih organizacija” koja ima novinare unutar Gaze, koji su bili u mogućnosti da “izvještavaju sa terena”.

Izvor: N1

About The Author