Svjetsko novinarsko tijelo suspendiralo članstvo Rusije u sindikatu

Akcije Sindikata novinara Rusije u osnivanju četiri ogranka na anektiranim ukrajinskim teritorijima jasno su razbile solidarnost IFJ-a

Svjetsko novinarsko tijelo suspendiralo članstvo Rusije u sindikatu

Međunarodna federacija novinara (IFJ) saopćila je da je suspendirala članstvo u glavnom ruskom medijskom sindikatu nakon što je osnovao podružnice u područjima Ukrajine koja je okupirala Rusija.

– IFJ je organizacija izgrađena na međunarodnoj solidarnosti, na načelima saradnje između sindikata članica i poštivanja prava svih novinara. Akcije Sindikata novinara Rusije u osnivanju četiri ogranka na anektiranim ukrajinskim teritorijima jasno su razbile tu solidarnost i posijale podjele među sestrinskim sindikatima – kazala je predsjednica IFJ-a Dominique Pradalie.

Čelnik ruskog sindikata rekao je državnoj novinskoj agenciji TASS da se tim potezom krši povelja IFJ-a i da će finansijski naštetiti svjetskoj organizaciji jer više neće primati značajne članarine od Rusije.

IFJ sa sjedištem u Briselu, koji predstavlja 600.000 novinara u 146 zemalja, bio je pod žestokim pritiskom nekih evropskih članica da izbace Uniju Rusije.

Finski, norveški, danski i islandski sindikati rekli su prošlog mjeseca da će napustiti globalno tijelo u znak protesta zbog, kako su ih nazvali, “koruptivne aktivnosti”, uključujući neuspjeh da poduzme mjere zbog stvaranja ruskih sindikalnih podružnica u okupiranim dijelovima Ukrajine.

Pradalie je kazala da će IFJ sarađivati s četiri nordijska sindikata i prihvatili su njihove kritike.

– Ima onih koji kažu da smo trebali djelovati brže – dodala je, ističući da će medijska federacija hitno tražiti načine da nastavi podržavati nezavisne novinare unutar i izvan Rusije koji su bili u opasnosti ili im je potrebna pomoć.

Vladimir Solovjov, šef ruskog sindikata, rekao je za TASS da je suspenzija neopravdana.

– Odluka je čisto politička, pristali su na ultimatum nordijskih sindikata, nažalost – rekao je, dodavši da ruski sindikat ima “velike planove” za druge oblike međunarodne saradnje izvan IFJ-a.

Izvor: Reuters

About The Author