Aktivisti i novinari napadnuti u Banjoj Luci

Oko 30 huligana napalo je aktiviste i novinare među kojima su urednica „E-trafike“ i novinar Ajdin Kamber

Aktivisti i novinari napadnuti u Banjoj Luci
Foto: N1

Nepoznata grupa mladića napala je aktiviste “BH Povorke ponosa” i novinare večeras u banjalučkom naselju Obilićevo. Pod velikom policijskom pratnjom aktivisti su nakon napada odvedeni do Policijske uprave Banja Luka gdje su zadržani i daju izjave policiji. Jedna od pretučenih je i urednica „E-trafike“ Vanja Stokić.

– Bilo je oko 30 huligana. Razbježali smo se. Mene su stigli i bacili preko jednog zida, povrijeđen mi je lakat, dok su Ajdinu Kamberu razbili flašu o glavu. Sve su gledali ljudi iz obližnjih zgrada koji su kada sam se umiješala između njih da se sakrijem da bi oni rekli huliganima da ja nisam njihova – kazala je Stokić za Žurnal.

Kamber i Stokić uspjeli su pobjeći do vozila i kružili su tražeći ostale kolege. Ugledali su patrolu policije rekavši im da tuku ljude u blizini, da bi oni rekli da s tim ništa nemaju, dodala je Stokić.

Kako je članica Organizacionog odbora ‘BH Povorke ponosa’ Melani Isović rekla za N1 grupa mladića, pretpostavlja huligana i navijača, fizički je nasrnula na grupu aktivista u blizini prostorija Transparency Internationala BiH.

Nezvanično, tri osobe su povrijeđene i u banjalučkoj su Službi hitne medicinske pomoći.

Policija je jutros zabranila ranije najavljeni skup “BH Povorke ponosa” koja je planirala projekciju filma “Pride” diskusiju o pravima i slobodama i zabavu u DKC Incel. Ovaj skup je zabranjen uz obrazloženje da su aktivisti nakon niza prijetnji ugroženi te da im se ne može garantirati sigurnost.

Protekle večeri grupa huligana je defilovala ulicama centra Banja Luke uzvikujući parole ‘Ubi pedera’, a centar grada je osvanuo oblijepljen fotografijama s prekriženim zastavama duginih boja na stubovima javne rasvjete i saobraćajne signalizacije.

Situacija se usložnila nakon što je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio od nadležnih organa da onemoguće skup “BH Povorke ponosa”, a nakon što su mu prethodno pisali predstavnici 13 udruženja i organizacija koji su u izjavama banjalučkim medijima prijetili da će sa narodom spriječiti skup ukoliko to ne učine nadležni organi.

Transparency International je u Organizacionom odboru „Bh. povorka ponosa“ i banjalučkom udruženju ’Geto’ ustupio svoje prostorije da bi mogli da održe sastanak večeras u Banja Luci. Aktivisti su se okupili u njihovim prostorijama, a onda je stiglo upozorenje iz policije da se grupa huligana sprema da ih napadne, kazala je izvršna direktorica TI BiH Ivana Korajlić za Žurnal.

Dodala je da su se nakon policijskog upozorenja aktivisti spremali da napuste prostorije TI-a, a da su u međuvremenu huligani već stigli do zgrade, opkolili je sa svih strana i počeli da fizički nasrću na ljude koji izlaze iz zgrade.

Izvor: N1/Žurnal

About The Author