Švicarski novinari onemogućeni istraživati o bankarskim prevarama

Ni u jednoj drugoj demokratskoj zemlji nije zločin izvještavati o spornim bankovnim računima, sve dok su otkrića u interesu javnosti

Švicarski novinari onemogućeni istraživati o bankarskim prevarama
Foto: NY Times

Zakonodavci u Švicarskoj zadali su novi udarac slobodi medija odbivši reviziju strogih švicarskih pravila o bankarskoj tajnosti, čime su nanijeli novi udarac zagovornicima slobode izražavanja koji traže izuzeće od tog zakona za novinare i zviždače.

Švicarska je na udaru kritika zbog svojih pravila o slobodi medija nakon što je donijela zakon 2015. godine koji je onemogućio vodeću medijsku grupu, Tamedia, da učestvuje u međunarodnoj istrazi o podacima o klijentima Credit Suisse. Novinarska istraga urađena u okviru konzorcija novinara objavljena je u februaru kao “Suisse Secrets”.

Parlamentarni odbor odbacio je dva prijedloga kojima se želi preinačiti pravilo i zadužiti vlada da “preokrene prijetnju slobodi medija i zaštiti novinare i zviždače”.

– Sa stajališta većine članova komisije, nema potrebe za zakonodavnim djelovanjem jer su se švicarske banke posljednjih godina znatno razvile u pogledu sprečavanja pranja novca i drugog kriminala – navodi se u saopćenju Odbora za ekonomska pitanja i poreze.

Dodaje se, bez pojašnjenja, da bi promjena zakona riskirala “poticanje javnih predrasuda prema privatnim osobama”.

Uveden 2015. godine, dodatak članu 47. švicarskog Zakona o bankama navodi da svako ko otkrije podatke izvorno dobivene od zaposlenika ili subjekta koji radi u banci kršeći bankovnu tajnu može biti kažnjen kaznom do tri godine zatvora ili novčanom kaznom.

Posebna izvjestiteljica UN-a za slobodu izražavanja Irene Khan izrazila je zabrinutost jer ne postoji zakonska eksplicitna izuzeća za novinare ili zviždače.

– Ovo paralizira slobodu izražavanja i slobodu medija i ometa slobodan protok informacija – napisala je.

Švicarski ambasador pri Ujedinjenim narodima u Ženevi rekao je da nije upoznat s bilo kakvim nedavnim pravnim postupcima protiv novinara i naveo da Bern prepoznaje važnost slobode medija, jer je ona garantirana Ustavom zemlje.

Dodao je da je Švicarska u procesu izrade nacionalnog akcionog plana za sigurnost novinara.

Iako je zakon do sada bio malo testiran u javnosti, o njemu se žestoko raspravljalo nakon što je konzorcij stranih medija izvijestio o računima Credit Suisse za osobe koje su kršile ljudska prava, prevarante i poslovne ljude koji su stavljeni pod sankcije u takozvanim “Suisse Secrets”. Credit Suisse je odbacio te tvrdnje.

Švicarska medijska grupa Tamedia nije mogla učestvovati u projektu, koji je započeo kada je jedna osoba odala informacije o računima Credit Suisse njemačkom Sueddeutsche Zeitungu, rekavši da bi pravne posljedice bile “nesagledive”.

– Ni u jednoj drugoj demokratskoj zemlji nije zločin izvještavati o takvim računima, sve dok su otkrića u interesu javnosti – napisali su voditelji Tamedijinih istraživačkih odjela.

Glavni urednik Tamedie nazvao je “sramotom” to što su strani novinari morali uskočiti kako bi obavili posao, pozivajući na hitno ukidanje važećeg zakona.

– Ovo vidim kao jasno propuštenu priliku – kazala je članica Odbora iz reda Zelenih Franziska Ryser za Reuters nakon odluke.

Ryser je izrazila nadu da će parlament ispraviti zakon u širim raspravama kako se švicarski novinari ne bi suzdržavali od takvih istraga u budućnosti.

Izvor: Reuters

About The Author