BHT1 I FTV: U znaku praznika i rata

Iako je nedelja iza nas bila obeležena praznikom i danima sećanja na tragične događaje iz proteklog rata, može se reći da se BHT za nijansu kvalitetnije bavio i stvarnim životom građana

BHT1 I FTV: U znaku praznika i rata

FTV: Izbori, opstrukcija i odlazak

  1. – 9. maj 2022.

GODIŠNJICE, PRAZNICI, STRADANJA: Sedmica na FTV-u je bila u znaku Bajrama, ali i sećanja na stradanja. Gotovo dvije trećine Dnevnika, ili 19 minuta, posvećeno je 2. maja obeležavanju Bajrama. Toga dana je ostalo malo prostora za druge događaje. Ako izuzmemo kratak izveštaj sa ratišta u Ukrajini, razmatrani su samo požar u zgradi Investiciono-razvojne banke RS u Banjaluci i sumnje opozicije na uzroke te ekonomske i političke efekte ovog požara.

Teme koje su se provlačile tokom cele sedmice su izbori koje je CIK zakazao za 2. oktobar, rok od 15 dana da se obezbedi novac, istupi Dragana Čovića, zahtevi za “teritorijalnu reorganizaciju” i podrška koju iz Zagreba ima od predsednika Milanovića.

U informativnim emisijama je dosta prostora posvećeno obeležavanju dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici, Dana sećanja na ubijenu decu Sarajeva, Dana šehida, Dana srušenih džamija.

FTV je izvestio i o namerama lokalnih vlasti Bratunca da “saniraju” četiri hale Zemljoradničke zadruge u Kravici, mesto masovne egzekucije. I dok lokalna vlast svaku opstrukciju ocenjuje kao politikanstvo, dotle potomci i rodbina 1300 žrtava smatraju da je to pokušaj da se prikrije zločin.

DECA NA KREDIT: Problem finansiranja vantelesne oplodnje je za mnoge parove bio nerešiv. U prilogu, FTV donosi priču o paru koji je kredit isplatio kada su blizanci imali pet godina. Od naredne godine bi Vlada FBiH trebala da finansira pet pokušaja, što će biti veliko olakšanje. Autori skreću pažnju i na slučaj trudnice iz Hrvatske koji je prešao granice te zemlje i o kome se polemiše u regionu: u 24. nedelji trudnoće ustanovljeno je da beba ima tumor; trudnica pokušava da ostvari pravo na abortus uz pomoć advokata, ali rešenja još nema iako je vreme od ključnog značaja.

PARLAMENTARNI PENZIONERI: FTV nije propustila priliku da kroz priču o inflaciji i sve težem položaju penzionera, kojima će penzije biti uvećane za oko 40 maraka, ukaže na primere malo drugačijih penzionera u Parlamentu BiH, koji će uz otpremnine od 30 hiljada maraka dobiti i plate i penzije. To su već ostvarili Radmanović, Majkić, a ove godine će Šarović, Izetbegović, Čović…

Ocena: 5

BHT: O svakoj temi za nijansu više

  1. – 9. maj 2022.

O SLOBODI MEDIJA SVE NAJLEPŠE: Za BHT je 2. maja najvažnija vest požar u IRB-u RS, potom mere Vlade RS kojima želi pomoći stanovništvu, što se ne vidi na pijaci i ne oseti u novčanicima. Uredništvo je prilog o proslavljanju Bajrama smestilo na treće mesto.

I BHT donosi priču o Dobrovoljačkoj ulici, koja je, i posle tri decenije, za jedne simbol odbrane, a za druge simbol stradanja.

Pažnju posvećuju i Danu slobode medija i činjenici da je BiH ove godine pala za devet mesta.

FALE DOKTORI: BHT skreće pažnju na problem nedostatka lekara porodične medicine i procenu da ih fali 50%, a da ne postoji rešenje ovog problema koji, kako stvari stoje, zabrinjava samo zdravstvene radnike. Tema kojom su se bavili je i najava da će vlada FBiH od naredne godine finansirati vantelesnu oplodnju, zbog koje su do sada bračni parovi bili prinuđeni da se zadužuju.

Korupcija je kancer ovog društva, a BHT nije propustila ni ovu nedelju da skrene pažnju na razmere koje ima, pa je apostrofirano da devet od deset javnih nabavki ima koruptivne elemente.

ZEMLJA BOGATIH POLITIČARA: Sa jednom političkom strankom na 30 hiljada stanovnika, BiH spada u zemlje sa najvećim brojem stranaka. Novinarka Hatka Nezirović obradila je fenomen velikog broja političkih stranaka u BiH, a jedan od razloga je što većina ovo zanimanje smatra veoma lukrativnim, pa se može zaključiti da je ovo zemlja bogatih političara i siromašnog naroda.

ODLAZE LJUDI: I ove sedmice je na BHT-u bilo reči o velikom broju ljudi koji napuštaju zemlju. Saznali smo da Unsko-sanski kanton vodi po broju uverenja o nekažnjavanju koja se izdaju za odlazak u inostranstvo. U prošloj godini su izdali gotovo 16 hiljada, a za prva četiri meseca ove godine šest hiljada.

ZANIMLJIVE PRIČE: BHT u centralnim informativnim emisijama donosi i zanimljive priče kao što je priča o Partizanskom groblju u Mostaru koje je između turističke atrakcije i mete vandala, o tuzlanskom obućaru Iračaninu, o deponiji na entitetskoj granici koja nije ni u čijoj nadležnosti. Ali, ovakve priče se od jednog javnog servisa svakako i očekuju.

Ocena: 6

Komparativna analiza

Iako je nedelja iza nas bila obeležena praznikom i danima sećanja na tragične događaje iz proteklog rata, može se reći da je BHT uspeo da se bavi i temama i stvarnim životom građana. Od mlekarske industrije, peradarstva, odnosno kretanja cena piletine na tržištu, do proizvodnje jagoda i kontingenta veštačkog đubriva iz Turske i njegove moguće efekte na pojeftinjenje poljoprivredne proizvodnje. Izuzev u slučaju pitanja finansiranja vantelesne oplodnje koje je FTV uradio na sveobuhvatniji i atraktivniji način, BHT je uspeo da u obradi tema donese informaciju više ili im pristupi na “svežiji i pitkiji” način.

 

Plus sedmice

BHT1 

Priča o natkoleničnoj protezi koja se razvija na Fakultetu strojarstva Sveučilišta u Mostaru. Timu stručnjaka su se priključile kolege sa univerziteta iz Zenice i Sarajeva, a do sada su napravili tri prototipa. Novinarka Ivana Vidmar pravi poređenje sa američkim naučnicima koji su na istom poduhvatu. Za razliku od naših stručnjaka koji raspolažu s osam hiljada maraka, američka vlada je u razvoj prototipa uložila osam miliona dolara.

FTV

Federalna televizija u fokus stavlja problem trgovine i iskorištavanja dece, kako ga prepoznati i zaustaviti. U sveobuhvatnom prilogu, novinarka Kristina Marković pokušava da osvetli sve aspekte ovog problema. Pored harmonizacije odredbi krivičnog zakonodavstva, ključ za rešavanje je obrazovanje, ali i rad na kompetencijama roditelja.

 

Minus sedmice

BHT1 i FTV

Ove sedmice nije bilo priloga koji bi dobio negativnu ocenu.

About The Author