RTRS I BNTV: Frontalni napad na Vanju Bjelica-Prutina

Konstantna je praksa urednika i novinara RTRS-a da komentiraju događaje ili izjave koje gledateljima nisu dali na uvid

RTRS I BNTV: Frontalni napad na Vanju Bjelica-Prutina
Foto: RTRS/Screenshot

RTRS: Uvijek može gore

  1. – 17. oktobar 2022.

BROJANJE GLASOVA: Iako svjesni da se ponavljamo, i ovu analizu započinjemo konstatacijom da uredništvo Dnevnika 2 RTRS-a uvijek može napraviti korak više u neprofesionalnom izvještavanju.

Povod za novo gaženje svih postulata objektivnog informisanja javnosti bila je odluka Centralne izborne komisije BiH o kontrolnom brojanju glasova za predsjednika Republike Srpske. Jednako kao i vladajuća većina u RS-u predvođena SNSD-om, tako i novinari RTRS-a gledateljima plasiraju tvrdnju da je odluka „CIK-a BiH o kontrolnom brojanju glasova nezakonita i da se njome želi prekrojiti izborna volja građana“. Kao krunski tumač za ovu tvrdnju koristi se bivši član CIK-a i kadar SNSD-a Branko Petrić. Tumačenje predsjednika CIK-a Suada Arnautovića da su izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik stvorile zakonsko uporište za odluku o kontrolnom brojanju glasova, kao o zid odbijalo se od novinare javnog servisa RS-a.

SAMO JEDNA STRANA: Umjesto toga, u nizu komentara koji su pratili prilog o ovoj temi posebno je fokusirana članica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina. No ni to, po procjeni uredništva Dnevnika 2 emitovanog 11. oktobra, nije bilo dovoljno, te su prikazane i fotografije svih članova CIK-a, koje nazivaju „stranačkim perjanicama“.

Ni u Dnevniku 11. oktobra ni u danima poslije nijednom riječju nije spomenuta izjava Bjelica-Prutine o ugroženoj sigurnosti i da je to rezultiralo krivičnom prijavom koju je CIK podnio protiv Milorada Dodika. Umjesto toga, nastavljeno je s plasiranjem tvrdnje da se Bjelica-Prutina „sastajala s liderom SDS-a Mirkom Šarovićem kako bi se osigurao uticaj na CIK BiH da se pristupi kontrolnom brojanju glasova“.

NASMIJANO LICE I PLAČLJIVI TONOVI: I tu se nije stalo, pa je izdvojen i Dodikov komentar da je „CIK-u bolje da se bavi Vanjom Bjelica-Prutinom nego njegovim izjavama“. No najdalje je svojim komentarom otišao Gvozden Šarac. Uz konstantno plasiranje tvrdnje kako „svoje prste“ u kontrolnom brojanju glasova ima visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Šarac je komentarisao i njegov sastanak sa članovima CIK-a. O čemu se razgovaralo, Šarca nije zanimalo. Ali je zato podvukao, fokusirajući kameru na Bjelica-Prutinu, da je „nasmijano lice zamijenilo od dana ranije plačljive tonove članova CIK-a“.

O kojim i čijim to „plačljivim tonovima“ je riječ, pitamo Šarca kada se već na to referira. No pitamo uzalud, jer je konstantna praksa novinara/ki Dnevnika da prenose i iznose komentare na događaj ili izjavu koju svojim gledateljima nisu dali na uvid.

KO JE SVE ANALITIČAR: Kontrolno brojanje glasova za izbor predsjednika RS-a u drugi plan gurnulo je sve ostale događaje i javnosti je predstavljeno kao pitanje svih pitanja. Tačnije, pitanje od kojeg zavisi kako budućnost i unutrašnja stabilnost RS-a tako i opstanak BiH. A da bi se ta teza opravdala, u pomoć su pozvani i „analitičari“. Stavljamo ih pod navodnike jer teško je razumjeti kako to ambasadori BiH pri OSCE-u i u Hrvatskoj, unatoč tome što su kadrovi SNSD-a, postaju analitičari. No i njihova istupanja u kojima su postali i eksperti za izborno zakonodavstvo samo su kockica u mozaiku bh. diplomatije.

Izdvajamo posebno tvrdnje Aleksandra Vranješa, ambasadora BiH u Hrvatskoj, da je „po objavljivanju prvih rezultata za izbor predsjednika RS-a, u Bruxellesu održan hitan sastanak da se onemogući Dodikova pobjeda“. Ta teza na tragu je ukupnog plasiranja tvrdnji koje dolaze iz krugova vlasti RS-a o „sprezi OHR-a, stranih ambasadora, CIK-a BiH i opozicije, usmjerenih na destabilizaciju RS-a i izazivanje unutrašnjih sukoba“.

U konačnici, ostaje nejasno sljedeće: ako je, kako tvrdi vlast, a prenose novinari Dnevnika 2, izborni proces za predsjednika RS-a bio regularan, ako je pobjeda Milorada Dodika neupitna, ako se kontrolno brojanje glasova vrši u prisustvu stranačkih posmatrača i cijeli proces mogu snimati zainteresirane TV kuće, čemu onda toliko priče i dizanja tenzija?

Ocjena: 1, jer niže nemamo

 

BNTV: Sve o brojanju glasova

  1. – 17. oktobar 2022.

KOMPLETNA SLIKA: Očekivano, kontrolno brojanje glasova za izbor predsjednika RS-a bilo je ključna tema u dnevnicima. Za razliku od RTRS-a, gledatelji Dnevnika 2 BNTV-a imali su mogućnost vidjeti ključne dijelove sjednice CIK-a BiH i upozorenje Vanje Bjelica-Prutine da je njena sigurnost ugrožena nakon niza neutemeljenih optužbi koje je na njen račun iznio lider SNSD-a Milorad Dodik.

Iz istog Dnevnika 2 (11. oktobar) izdvajamo i Dodikovo reagovanje u kojem je zbog kontrolnog brojanja glasova najavio tužbu protiv CIK-a, ali i poručio da u Republici Srpskoj „neće biti ponavljanja izbora“, jer „naši organi to neće dozvoliti“. Koji organi, Dodik nije pojasnio.

TRGOVINA ODBORIMA: Gledatelji su informisani i o novim detaljima vezanim za neregularnost izbornog procesa i brojanja glasova za izbor predsjednika RS-a. Osim reagovanja opozicije, konačno se uredništvo Dnevnika 2 BNTV-a odlučilo i da se čuje glas analitičara, koji su posebno komentarisali način izbora članova biračkih odbora zbog velikog broja „fantomskih stranaka“, a što direktno, kako su isticali, ukazuje na trgovinu biračkim odborima u korist aktuelne vlasti u RS-u.

Uredništvo Dnevnika 2 bavilo se i pitanjem šta je cilj lidera vladajućih stranaka koji su zastupali tezu da bi kontrolno brojanje glasova moglo rezultirati sukobima u RS-u.

NOVA ZADUŽENJA: I dok se pažnja javnosti usmjerava na temu ko će biti novi predsjednik RS-a, život ide svojim tokom. A on je, svjedočili smo u dnevnicima, opterećen novim zaduživanjem RS-a na domaćem tržištu kapitala te rastom cijena goriva, ali i gasa. Iako je, podsjetili su novinari  gledatelje, nakon povratka iz Moskve i sastanka s Vladimirom Putinom, Dodik tvrdio da gas u BiH neće poskupiti.

Ocjena: 4

 

Kontinuirane tenzije

Dok traje kontrolno brojanje glasova za predsjednika RS-a, obje medijske kuće sve su resurse usmjerile na izvještavanje o temi (ne)regularnosti izbornog procesa. Tako, zajedno s političarima, javnost drže u stanju kontinuiranih tenzija. Istovremeno, zbog nametanja stavova da je „pitanje svih pitanja“ ko će biti novi predsjednik RS-a, pitanje kako će se živjeti kada CIK okonča svoj posao niko ne otvara.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Izvještaj o protestima širom BiH pod nazivom „Naš bol je vaš sram!“, kojima se želi reći „ne“ nasilju nad ženama i njihovim sve češćim ubistvima. Gledatelji su upoznati sa ključnim porukama i zahtjevima upućenim iz Bihaća, u kojem je nedavno ubistvo žene koje je počinio njen partner bilo i povod za proteste, zatim Tuzle, Banjaluke i Sarajeva, te jasnim stavom novinara da je u pitanju femicid.

Minus sedmice

RTRS

Izvještaji koji su se bavili kontrolnim brojanjem glasova za izbor predsjednika RS-a. Ističemo brutalno targetiranje članova CIK-a, posebno Vanje Bjelica-Prutine, kojim je RTRS po ko zna koji put potvrdio da je u zaštiti vlasti odnosno lika i djela Milorada Dodika spreman kršiti sve postulate profesionalnog izvještavanja.

BNTV

Nakon što je 10. oktobra lider SNSD-a Milorad Dodik u Beogradu održao konferenciju za novinare kako bi „medije i narod Srbije“ upoznao sa stanjem u RS-u nakon okončanih Opštih izbora, dan kasnije učinili su to i predstavnici opozicije. Predug izvještaj, jer sve što je rečeno u Beogradu gledatelji su slušali danima u njihovim obraćanjima u RS-u.

 

About The Author