Osoblje Al Jazeere tvrdi da je uznemiravanje i maltretiranje prošlo neprovjereno

Uposlenici su optužili kompaniju za toksičnu radnu atmosferu u kojoj se pritužbe na uznemiravanje, seksizam, maltretiranje i rasizam uglavnom ne rješavaju

Osoblje Al Jazeere tvrdi da je uznemiravanje i maltretiranje prošlo neprovjereno

Kamahl Santamaria, dugogodišnji televizijski novinar, bio je samo 32 dana na poslu u glavnoj televizijskoj kući na Novom Zelandu TVNZ kada je dao otkaz. Iznenađenje je zamijenilo šok jer su se pojavile tvrdnje o njegovom nedoličnom ponašanju u redakciji. Ubrzo su se oglasili bivši kolege Santamarije na Al Jazeeri, gdje je radio 16 godina.

Istraga BBC-ja, koja se temelji na intervjuima s nekoliko sadašnjih i bivših zaposlenika Al Jazeere, te dokumentiranim dokazima o neprikladnim porukama i pritužbama osoblja, pronašla je nekoliko optužbi za seksualno uznemiravanje protiv Santamarije u redakciji televizijske kuće u Dohi. Neki kažu da nije bio jedini.

Također optužuju kompaniju za njegovanje toksične radne atmosfere u kojoj se pritužbe na uznemiravanje, seksizam, maltretiranje i rasizam uglavnom ne rješavaju. Oni koji su razgovarali s BBC-jem željeli su ostati anonimni jer su se bojali da će to uticati na njihove karijere. Njihova imena su promijenjena.

Santamaria nije direktno odgovorio BBC-ju. No izdao je saopćenje u kojem priznaje ranije iznesene optužbe, kazavši da su neke “istinite, da nekima nedostaje ključni kontekst, da su neke otvorene laži i prekrajanje historije”.

Kao odgovor na optužbe koje je iznio BBC, priznao je i izvinio se za ponašanje zbog kojeg se neko mogao osjećati neugodno i ono što je prije smatrao “flertom jednostavno u granicama prihvatljivog u prevladavajućoj redakcijskoj kulturi ponašanja”.

BBC je Al Jazeeri poslao detaljan popis od 22 optužbe koje je otkrio, ali se televizijska kuća nije bavila njima pojedinačno, umjesto toga kazali su svoje osoblje širom svijeta smatraju okosnicom i temeljem kompanije – njihova sigurnost i dobrobit su od najveće važnosti.

– Kao međunarodna organizacija s više od 95 nacionalnosti, kontinuirano nastojimo izgraditi zdravo i konstruktivno radno okruženje za sve – naveli su.

Zaposlenici su također rekli za BBC da se bore s pokretanjem ovog pitanja u Kataru, maloj državi bogatoj plinom u srcu Zaljeva koja je kritizirana zbog svojih rezultata u pogledu ljudskih prava i ravnopravnosti spolova.

Mnogi su ukazivali na kontrast između odlaska Santamarije s Al Jazeere i njegovog užurbanog odlaska s TVNZ-a, naizgled iznuđenog nizom optužbi.

Santamaria, koji je karijeru započeo kao TV reporter na Novom Zelandu, Al Jazeera je angažirala 2005. godine kao voditelja na kanalu na engleskom jeziku u Dohi. Brzo je napredovao u struci, predstavljajući glavne priče iz cijeloga svijeta kao što su američki predsjednički izbori 2020. godine i vodeći programi. Oni koji su ga poznavali kažu da je bio otvoren, brbljav i “izniman komentator”.

BBC je također saznao za navodno maltretiranje u londonskoj redakciji Al Jazeere. Najmanje dvije osobe opisale su takav incident u drugom uredu, gdje je šef ureda gurnuo mladu dopisnicu nakon čega je pala.

Izvor: BBC

About The Author