Afganistanski novinari pretučeni u talibanskom pritvoru

Nekoliko se novinara žalilo na napad otkad su se talibani vratili na vlast, a nekim novinarkama nije dopušteno da nastave raditi u medijima

Afganistanski novinari pretučeni u talibanskom pritvoru

Dvojica afganistanskih novinara pretučena su u policijskom pritvoru gdje su ih talibani pritvorili nakon što su izvještavali o protestu žena u Kabulu.

Osnivač i glavni urednik novina Etilaat Roz Zaki Daryabi podijelio je na društvenim mrežama slike dva muška novinara. Jedan je imao modrice na donjem dijelu leđa i nogama, a drugi na ramenu i ruci. Modrice su vidljive i na licima dva uhapšena novinara.

Na pitanje o incidentu, vršilac dužnosti talibanskog ministra unutrašnjih poslova kazao je da će se istražiti svaki napad na novinare.

Daryabi je rekao da su premlaćivanja poslala zastrašujuću poruku medijima u Afganistanu, gdje su nezavisni mediji većinom finansirani od zapadnih donatora.

– Pet kolega držano je u pritvorskom centru više od 4 sata, a tijekom ta četiri sata dvojica naših kolega su pretučena i brutalno mučena – kazao je on Reutersu u četvrtak, dan nakon incidenta, dodajući da su povrijeđeni novinari prevezeni u bolnicu i da su im liječnici savjetovali da se odmore dvije sedmice.

Talibani, koji su 15. augusta preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Kabulom i sada ponovno vladaju Afganistanom nakon 20 godina, obećali su dopustiti medijima djelovanje i poštivanje ljudskih prava. No, incidenti zlostavljanja otkako su došli na vlast izazvali su sumnju među Afganistancima.

Taqi Daryabi, jedan od dvojice novinara Etilaat Roza, rekao je da ih je sedam ili osam ljudi tuklo oko 10 minuta. Ispričao je da ih tukli štapovima svom snagom, a kada su vidjeli da su se onesvijestili odveli su ih u zatvorsku ćeliju s još nekoliko ljudi.

Zadnji put kada su talibani vladali državom od 1996. do 2001. godine nije bilo nezavisnih medija, a internet konekcija bila je tek u povojima.

Nekoliko se novinara žalilo na napad otkad su se talibani vratili na vlast, a nekim novinarkama nije dopušteno da nastave raditi u medijima.

Prema prvom talibanskom pravilu, ženama je bio zabranjen rad i obrazovanje. Posljednjih sedmica su kazali da će ženama biti dopušteno raditi i pohađati škole u skladu s parametrima islamskog zakona.

– S iznenadnim slomom vlade, Etilaat Roz je odlučio ostati i djelovati u nadi da neće biti velikih problema za medije i novinare. No s ovim incidentom, ta mala nada za budućnost medija i novinara u zemlji je uništena – kazao je Daryabi.

Izvor: Reuters

About The Author