Nakon osam dana u zatočeništvu oslobođen ukrajinski novinar

Baturin kaže da su ga htjeli slomiti i pokazati šta će se dogoditi svakom novinaru

Nakon osam dana u zatočeništvu oslobođen ukrajinski novinar
Foto: Al Jazeera

Rusi su oslobodili ukrajinskog novinara Oleha Baturina, čija se sudbina bila nepoznata od 12. marta, potvrdio je novinar Ivan Antipenko na Facebooku.

I sam Oleh Baturin je putem sestrine Facebook stranice podijelio informacije o tome šta mu se dogodilo, kazavši da je mnogo smršao te da je jako umoran.

Istaknuo je da je u 17 sati 12. marta zarobljen na autobuskoj stanici Kahovka kada su ga napadači prijetili, ponižavali i udarali te rekli da će ga ubiti.

– Gotovo osam dana, 187 sati zatočeništva, gotovo bez hrane. Neki dani gotovo bez vode. Bez sapuna, bez presvlačenja. Htjeli su me slomiti i pokazati šta će se dogoditi svakom novinaru – napisao je Baturin.

Napomenuo je da je imao priliku otići u inostranstvo ili drugi grad, no želio je dokazati da se u malom gradu može živjeti i svim svojim postupcima pokušati ga učiniti boljim.

– Da, Kahovka nije idealan grad, ali je moj rodni grad. Mnogo ga volim. Ovdje žive moji prijatelji koji dijele moje vrijednosti, ovdje žive moji rođaci, ovdje žive mnogi ljudi na koje sam ponosan – naglasio je Baturin.

Kako je objavljeno, poznanik je nazvao Oleha oko 16 sati 12. marta i ponudio mu susret u blizini autobuske stanice u blizini njegove kuće. Oko 16.30 sati Oleh je otišao na sastanak, ostavivši telefon i dokumente kod kuće i obećao da će se vratiti za 20 minuta, ali se nije vratio.

Prema lokalnim izvorima, ruska vojska je uočena u blizini autobuske stanice oko 16.50 sati.

Ruski predsjednik Vladimir Putin 24. februara počeo je invaziju na Ukrajinu od tada ruske trupe granatiraju i uništavaju ključnu infrastrukturu, stambena područja ukrajinskih gradova, mjesta i sela koristeći topništvo, višestruke raketne sistema i balističke rakete, a nekoliko novinara već je ubijeno, nestalo ili ranjeno.

Izvor: Ukrinform

About The Author