Medijska reakcija u Rusiji na smrt Gorbačeva skromna

Gorbačov je uživao veliko divljenje na Zapadu zbog svoje ključne uloge u mirnom okončanju Hladnog rata, ali mnogi ga u Rusiji smatraju odgovornim jer je predsjedavao raspadom Sovjetskog Saveza

Medijska reakcija u Rusiji na smrt Gorbačeva skromna
Foto: DomainTrip

Neki prokremaljski političari i komentatori kritizirali su ostavštinu bivšeg sovjetskog čelnika Mihaila Gorbačova, dok su državni mediji izvijestili o njegovoj smrti uglavnom skromno.

Gorbačovljeva smrt bila je prva vijest u glavnom ruskom biltenu vijesti Channel One, gdje je petominutna retrospektiva naglasila njegovu želju da unaprijedi sovjetsku ekonomiju, dok je također sugerirala da mu je nedostajalo odlučnosti i da je previše vjerovao Sjedinjenim Američkim Državama.

Jutarnjem biltenu na drugom kanalu, Rossiya 24, trebalo je 12 minuta da dođe do vijesti, potisnuvši ih na mjesto broj tri iza obrazovnog foruma u Moskvi i planiranog posjeta UN-ovog nuklearnog nadzornika nuklearnoj elektrani Zaporizhzhia u blizini borbene linije između Rusije i Ukrajine.

Gorbačov, koji je preminuo u utorak u dobi od 91 godine, uživao je veliko divljenje na Zapadu zbog svoje ključne uloge u mirnom okončanju Hladnog rata, ali mnogi ga u Rusiji smatraju odgovornim jer je predsjedavao raspadom Sovjetskog Saveza.

Ljubov Sobol, saveznica zatvorenog Putinovog protivnika Alekseja Navaljnog, napisala je da postoje zaista različite procjene Gorbačova. „Neki pišu da je davao nadu, drugi ga proklinju zbog raspada Sovjetskog Saveza koji bi se ionako raspao. I uloga Gorbačova u historiji u Rusiji i dalje će se cijeniti”.

Sergej Mironov, čelnik političke stranke Pravedna Rusija, rekao je da je za sovjetske ljude on postao dašak svježeg zraka i nada za kolosalne promjene. „Sve je ispalo drugačije: izgubili smo divnu zemlju, umjesto reda došao je kaos. Danas ispravljamo i sigurno ćemo ispravljati Gorbačovljeve pogreške”, dodao je.

U medijima pod kontrolom Kremlja reakcija na Gorbačovljevu smrt bila je suzdržana. Populistički tabloid Komsomolskaya Pravda objavio je posvetu posljednjem vođi Sovjetskog Saveza, iako je priznao da će Gorbačovljevi kritičari kod kuće nastojati poništiti njegovu ostavštinu.

– Ali neće moći. Mihail Sergejevič je učinio previše. Previše je nepovratno promijenio svijet za svoje ideološke protivnike – piše list.

Izvor: Reuters

About The Author