Propali pregovori Reacha s uposlenicima njihovih brojnih izdanja

Reach PLC je najveći nacionalni i regionalni izdavač u Ujedinjenom Kraljevstvu, a njegovi naslovi uključuju nacionalne publikacije kao što su Daily Mirror i Daily Express

Propali pregovori Reacha s uposlenicima njihovih brojnih izdanja
Foto: Study Breaks Magazine

Hiljadu novinara trebalo bi stupiti u štrajk nakon što su dvodnevni pregovori između Nacionalnog sindikata novinara (NUJ) i Reacha, najvećeg britanskog nacionalnog i regionalnog izdavača vijesti, propali bez dogovora.

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ) podržale su zahtjeve radnika za pravednim povećanjem plaća i u potpunosti podržali ovaj vid protesta.

Predstavnici sindikata jednoglasno su izglasali nepovjerenje izvršnom direktoru i odlučili organizirati trodnevni štrajk od 13. do 15. septembra, u sedmici kada se održava Kongres sindikata (TUC) u Brightonu. Također su se obvezali da će početi raditi od 16. septembra.

Reach je ponudio povećanje od tri posto/750 funti što su novinari odbili. Njih 79 posto glasalo je za štrajk. Kako je sindikat 26. augusta bio spreman stupiti u štrajk, poslodavac je predložio razgovore s NUJ-om, uz posredovanje arbitražne službe.

Reach PLC je najveći nacionalni i regionalni izdavač vijesti u Ujedinjenom Kraljevstvu. Njegovi naslovi uključuju nacionalne publikacije kao što su Daily Mirror, Daily Express, Sunday People, Daily Record, Daily Star i vodeće regionalne naslove na tržištu, uključujući Manchester Evening News, Liverpool Echo, Birmingham Mail i Bristol Post.

– Uprkos tome što smo bili nadomak nagodbe nakon iscrpnih razgovora izvršni direktor kompanije koji se nije pojavio uništio je svaku šansu za razuman dogovor koji se odnosi na ključni prioritet naših članova – njihova konsolidirana plaća – kazala je generalna sekretarka NUJ-a Michelle Stanistreet.

Kaže da je članovima NUJ-a jasno na kome je odgovornost, a to se pokazalo izglasavanjem nepovjerenja izvršnom direktoru Reacha Jimu Mullenu.

– To je čovjek koji je ove godine uživao u paketu od četiri miliona funti od Reacha, ali namjerava novinarima uskratiti poštenu plaću, iako kompanija ima gotovinu u banci. Neuspjeh u rješavanju ovog spora predstavlja monumentalni neuspjeh vodstva s njegove strane – dodala je Stanistreet.

U zajedničkom saopćenju IFJ i EFJ su naglasili da u vrijeme kada cijene rastu tako brzo i novinari se bore, suludo je da kompanija nagrađuje svoje dioničare umjesto svoje osoblje.

– U potpunosti podržavamo zahtjeve naših kolega i njihove radnje kako bi osigurali pravednu plaću, kako bi mogli nastaviti sa svojim izvrsnim radom u informiranju javnosti – naveli su.

Izvor: EFJ

About The Author