Sirija negira da drži u zatočeništvu američkog novinara Ticea

Tice je bio slobodni fotoreporter koji je nestao nakon što je pritvoren na kontrolnoj tački u blizini Damaska prije deset godina

Sirija negira da drži u zatočeništvu američkog novinara Ticea

Sirijska vlada navela je da nije zadržala američke državljane u zatočeništvu, uključujući novinara Austina Ticea koji je prije deset godina otet u Damasku.

Objavili su takvo saopćenje kao odgovor na to što je američki predsjednik Joe Biden prošle sedmice rekao kako “sa sigurnošću” zna da Ticea “drži sirijski režim” i pozvao Damask da mu pomogne vratiti se kući.

Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je optužbe u izjavi koju je prenijela službena novinska agencija SANA.

– Sirijska Arapska Republika poriče da je otela bilo kojeg američkog državljanina koji je ušao na njezin teritorij ili boravio u područjima pod njezinom vlašću – stoji u saopćenju.

Kažu da će prihvatiti “službeni dijalog ili komunikaciju s američkom administracijom samo ako su razgovori javni i temeljeni na poštivanju suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Sirije”.

Tice je bio slobodni fotoreporter koji je radio za Agence France-Presse, McClatchy News, The Washington Post, CBS i druge novinske organizacije kada je nestao nakon što je pritvoren na kontrolnoj tački u blizini Damaska ​​14. augusta 2012. godine.

U trenutku kada je nestao imao 31 godinu, Tice se pojavio s povezom na očima u pritvoru neidentificirane grupe naoružanih ljudi na video snimci mjesec dana kasnije, ali od tada je bilo malo vijesti o njemu.

Bidenova izjava došla je na desetu godišnjicu Ticeova nestanka.

– U mojoj administraciji nema većeg prioriteta od povratka Amerikanaca koji su držani kao taoci ili nepravedno zatočeni u inostranstvu – rekao je Biden.

Prethodna administracija pod Donaldom Trumpom poslala je službenika Bijele kuće u rijetku misiju u Damask 2020. godine s ciljem traženja Ticeove slobode, ali ta misija nije dala vidljive rezultate.

Godine 2018. američke su vlasti raspisale nagradu od milion dolara za informacije koje bi dovele do informacija o novinaru.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da je stav Bidenove administracije nepromijenjen.

– Pozivamo sirijsku vladu da osigura da se Austin Tice i svaki američki državljanin koji je držan kao talac u Siriji mogu vratiti kući. Do danas vjerujemo da Sirija još uvijek ima moć osloboditi Austina Ticea. Zato pozivamo sirijski režim da učini upravo to – rekao je.

Izvor: AFP

About The Author