Upućen poziv iračkom premijeru da osigura transparentnu istragu nakon ubistva dva novinara

Nedavna ciljana ubistva novinara pokazuju koliko se pogoršava sigurnosna situacije za one koji izvještavaju o protestima u Iraku

Upućen poziv iračkom premijeru da osigura transparentnu istragu nakon ubistva dva novinara
Foto: gc4hr.org

Međunarodna organizacija novinara „Media Support“ i druge međunarodne organizacije za slobodu medija pozvale su iračkog premijera Adila Abdul-Mahdija i Vijeće zastupnika da osiguraju provođenje pravedne istrage i privođenje počinilaca nakon ubistva novinara Ahmeda Abdul Samada i Safaa Ghalija u Basri.

Dan nakon demonstracija u Barsi 10. januara ti novinari su ustrijeljeni u automobilu. Obojica su radili su za televiziju Dijlah i izvještavali su o protestima i represivnim načinima na koje su snage sigurnosti postupale s demonstrantima.

Ubistva su izazvala odjek kod iračke novinarske zajednice, a irački ministar unutrašnjih poslova održao je krizni sastanak za raspravu o ubistvima naredivši posebnoj istražnoj jedinici koja se bavi zločinima nad novinarima da oformi istražni tim.

Prema izjavama lokalne policiji, oni imaju dokaze koji bi mogli dovesti do počinitelja te su izrazili nadu da će uz pomoć tog dokaza uspjeti pravdi privesti odgovorne.

Ta nedavna ciljana ubistva novinara pokazuju koliko dolazi do pogoršanja sigurnosne situacije za one koji izvještavaju o protestima u Iraku.

Sada je od najveće važnosti da ne dođe do nekažnjenosti zbog čega iračka vlada mora garantirati da je istraga temeljita i transparentna te da će pravda biti dosegnuta za Ahmeda Abdul Samada i Safaa Ghali.

Iračka vlada sada ima priliku pokazati svoju opredijeljenost u borbi protiv nasilja nad novinarima u Iraku postizanjem pravde za ubijene novinare.

About The Author