Preminuo Drago Marić, prvi generalni direktor Javnog servisa RTV BiH

Smatran je za najzaslužniju osobu za uspostavljanje Javnog RTV servisa u BiH

Preminuo Drago Marić, prvi generalni direktor Javnog servisa RTV BiH

 

U 79-oj godini u Mostaru je preminuo Drago Marić, diplomirani psiholog, nekadašnji novinar i prvi generalni direktor Javnog servisa Radiotelevizije Bosne i Hercegovine nakon odlaska međunarodne uprave nad Javnim servisom, univerzitetski profesor i učesnik mirovnih pregovora u Daytonu.

Drago Marić rođen je 25. maja 1944. godine. Diplomirao je psihologiju na Univerzitetu u Beogradu. Najzaslužnija je osoba za uspostavljanje Javnog RTV servisa. Mnogi su bili tog mišljenja. Važio je za jednog od uglednih novinara, a bio je i dugogodišnji dopisnik Politike.

Marić je, dok je bio direktor Javnog servisa RTV BiH nastojao uspostaviti jedinstven sistem javnog emitiranja i uvezati tri javna emitera na nivou BiH. Na kraju je i smijenjen zbog uplitanja politike.

Tadašnji Upravni odbor Javnog servisa BiH smijenio je Marića s mjesta direktora posljednjeg dana njegovog mandata. Prema nekim informacijama, smjeni je “kumovalo” Marićevo odbijanje da smijeni rukovodstvo BHRT-a zbog pojedinih priloga objavljenih u informativnim emisijama.

Zvanično obrazloženje bilo je da je smijenjen zbog loših ocjena o radu Javnog servisa BiH koje su iznijeli revizori. Nakon smjene vratio se u Mostar, gdje je ostao živjeti do smrti.

Od 1996. do 2000. godine bio je šef kabineta ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Bio je i profesor na Univerzitetu u Mostaru. Autor je knjige Pisma psihologu.

Kroz svoj rad je dao doprinos u očuvanju i razvoju Javnog servisa BiH. Zalagao se za poštovanje zakona o javnom RTV sistemu. Drago Marić je bio prvi generalni direktor BHRT-a, u periodu od 2002. do 2006. godine.

Izvor: BHRT/Oslobođenje

About The Author