Ukrajinski predsjednik potpisao dekret o spajanju nacionalnih TV kanala u jednu platformu

Jedinstvena informacijska politika u Ukrajini provodit će se u okviru 24-satnog maratona Single News #UArazom (UAtogether)

Ukrajinski predsjednik potpisao dekret o spajanju nacionalnih TV kanala u jednu platformu

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy potpisao je dekret kojim se objedinjuju svi nacionalni TV kanali u jednu platformu, navodeći važnost “jedinstvene informacijske politike” u okviru vanrednog stanja, saopćio je njegov ured.

Ukrajinski privatni medijski kanali do sada su nastavili s radom od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

U najavi dekreta, objavljenoj na predsjedničkoj web stranici, nije precizirano koliko brzo će nova mjera stupiti na snagu.

Jedinstvena informacijska politika u Ukrajini u skladu s vanrednim stanjem provodit će se u okviru 24-satnog maratona Single News #UArazom (UAtogether) kombiniranjem svih nacionalnih TV kanala.

Na web stranici Ureda predsjednika Ukrajine objavljena je Uredba broj 152/2022 o izvršenju odluke Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine (NSDC) o provedbi jedinstvene informacijske politike.

– U ratnom stanju provođenje jedinstvene informacijske politike prioritetno pitanje nacionalne sigurnosti, što se osigurava objedinjavanjem svih nacionalnih televizijskih kanala čiji se programski sadržaj uglavnom sastoji od informacijskih i/ili informacijsko-analitičkih programi na jedinstvenoj informacijskoj platformi za strateško komuniciranje – navodi se u odluci Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu.

Istovremeno, Nacionalnom vijeću Ukrajine za televiziju i radiodifuziju preporučuje se poduzimanje mjera za provedbu te odluke.

Izvor: Reuters

About The Author