Potvrđena optužnica protiv novinara Fatmira Alispahića zbog izazivanja rasne i vjerske mržnje

Optužnica navodi da je Alispahić izazvao uznemirenje kod većeg broja osoba, predstavnika nevladinog sektora koje su imale mogućnost pročitati sadržaj poruka

Potvrđena optužnica protiv novinara Fatmira Alispahića zbog izazivanja rasne i vjerske mržnje
Foto: safejournalists

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti protiv novinara Fatmira Alispahića, saznaje Klix.

– Optuženi se tereti da je u više navrata tokom 2019. i 2020. godine, putem web stranice na kojoj je administrator, kao i putem društvenih mreža, kontinuirano javno objavljivao tekstove i videozapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju prema migrantima i migrantskoj populaciji, kao i između konstitutivnih naroda u BiH – saopćeno je iz Tužilaštva BiH, bez navođenja imena optuženog.

On se tereti da je u više navrata putem web stranice antimigrant.ba na kojoj je bio administrativni kontakt i urednik sadržaja, kao i putem e-mail adrese, tokom 2019. i 2020. godine, u namjeri da izazove i raspiri nacionalnu i vjersku mržnju prema migrantskoj populaciji i narodima koji žive u Bosni i Hercegovini, kontinuirano javno objavljivao tekstove i videozapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju kako prema migrantima, tako i između konstitutivnih naroda, a što je protivno i odredbama Zakona o zabrani diskriminacije, kao i odredbama Kodeksa za štampu i online medije BiH.

– Na navedeni način optuženi je izazvao uznemirenje kod većeg broja osoba, predstavnika nevladinog sektora, članova Mreže za izgradnju mira, Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini i drugih osoba koje su imale mogućnost pročitati sadržaj navedenih poruka objavljenih na navedenom portalu, što je prouzročilo i reakciju Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH – stoji u saopćenju.

Optuženi se tereti da je javno izazivao ili raspirivao nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i svim drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, čime je počinio produženo kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Tužilaštvo BiH navode iz optužbe dokazivat će pozivanjem devet svjedoka i prilaganjem većeg broja dokaznih materijala.

Izvor: Klix

About The Author