Ruska policija uhapsila tri novinarke na protestima zbog represije nad medijima

Novinari kažu da činjenica da ih nazivaju “stranim agentima” predstavlja samo zabranu poštenog novinarskog rada i ništa drugo

Ruska policija uhapsila tri novinarke na protestima zbog represije nad medijima
Foto: USA Today

Policija u Moskvi privela je tri novinarke koje su protestvovale ispred ruskog Ministarstva pravosuđa zbog sve jačeg suzbijanja nezavisnih medija, javio je nezavisni ruski TV kanal Dozhd.

Irina Dolinina, Alesya Marokhovskaya i Polina Uzhvak iz informativne kuće Vazhniye Istorii došle su u ministarstvo u znak protesta protiv nedavnog proglašenja nekoliko nezavisnih medija, uključujući Dozhd i Vazhniye Istorii, “stranim agentima.”

One su od vlasti zatražile da ukinu zakon koji propisuje da mediji i novinari budu označeni kao “strani agenti”. Izložili su male transparente s natpisom “Nema stranih agenata, postoje novinari”.

– Činjenica da nas nazivaju “stranim agentima” samo je zabrana poštenog novinarskog rada, ništa drugo – kazala je Dolinina. Ona i Marokhovskaya također su označene kao “strani agenti”.

Nezavisni mediji, novinari, opozicionari i aktivisti za ljudska prava u Rusiji suočili su se s povećanim pritiskom uoči parlamentarnih izbora 19. septembra, koji se smatraju važnim dijelom napora predsjednika Vladimira Putina da učvrsti svoju vlast prije sljedećih predsjedničkih izbora 2024. godine.

Ruski čelnik, koji je na vlasti više od dva desetljeća, prošle je godine progurao ustavne promjene koje bi mu potencijalno omogućile da ostane na vlasti do 2036. godine.

Posljednjih mjeseci vlada je odredila brojne nezavisne medije i novinare kao “strane agente” i izvršila pretres domova nekoliko uglednih izvjestitelja.

Jedan medij koji je objavilo istraživačke izvještaje o navodnoj korupciji i zloupotrebama najviših ruskih dužnosnika i tajkuna bliskih Putinu, stavljen je izvan zakona kao “nepoželjna” organizacija.

Dvije druge novinske kuće ugasile su se nakon što su ih vlasti optužile za veze s “nepoželjnim” organizacijama, dok Kremlj negira da guši slobode medija i inzistira na tome da im imenovanje “strani agent” ne zabranjuje rad.

Val represije potaknuo je prošle proteste u Moskvi. Prije otprilike dvije sedmice, 12 novinara nakratko je privedeno nakon što su protestirali ispred Federalne službe sigurnosti  protiv zakona o “stranim agentima”. Još jedan manji skup održan je u subotu u glavnom gradu Rusije.

Izvor: ABC

About The Author