Ruska satelitska televizija prikazala ukrajinsku poruku: ‘krv na vašim rukama’

Ruski novinski portal također je pokazao antiratni materijal koji je bio kritičan prema Putinu

Ruska satelitska televizija prikazala ukrajinsku poruku: ‘krv na vašim rukama’

Pregled kanala na TV-u ruske satelitske televizije izmijenjeni su u ponedjeljak kako bi se gledaocima u Moskvi prikazale poruke o ratu u Ukrajini: “Imate krv na rukama”.

Fotografije su prikazivale preglede moskovske satelitske televizije na Dan pobjede, kada je Rusija slavila 77. godišnjicu pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom, a svaki kanal je prikazivao antiratne slogane.

– Na rukama imate krv hiljada Ukrajinaca i stotine mrtve djece. TV i vlasti vas lažu. Ne ratu – pisalo je na jednom od slogana na pregledu TV kanala.

Slogani su se pojavili neposredno prije parade za Dan pobjede na Crvenom trgu na kojoj je predsjednik Vladimir Putin uporedio rat u Ukrajini sa sovjetskom bitkom za poraz Adolfa Hitlera u Drugom svjetskom ratu.

Nije odmah bilo jasno kako su se pojavili slogani. Novinska agencija Interfax navodi da su se slogani pojavili i na kablovskoj televiziji nakon što su hakovani.

Ruski novinski portal također je pokazao antiratni materijal koji je bio kritičan prema Putinu. Nije odmah bilo jasno kako su se članci pojavili, ali su i brzo nestali.

Putin kaže da je “specijalna vojna operacija” u Ukrajini neophodna jer su Sjedinjene Američke Države koristile Ukrajinu da prijete Rusiji, a Moskva se morala braniti od progona ljudi koji govore ruski.

Ruska invazija na Ukrajinu koja je počela 24. februara ubila je hiljade ljudi, raselila još milione i izazvala strah od najozbiljnijeg sukoba između Rusije i Sjedinjenih Država od Kubanske krize 1962. godine.

Izvor: Reuters

About The Author