Niko nema pravo da vrijeđa i omalovažava novinare u obavljanju njihovog posla

Na snimku sa sajma u Mostaru koji su mediji objavili vidi se kako Dodik vrijeđa novinarku N1

Niko nema pravo da vrijeđa i omalovažava novinare u obavljanju njihovog posla
Foto: RTRS

Niko nema pravo da vrijeđa i omalovažava novinare u obavljanju njihovog posla, sigurnost novinara se ne ugrožava direktno, ali se stvara i zagrijava zapaljiva atmosfera, samo su neke od reakcija sagovornika Danasa na najnovije uvrede upućene novinarima N1 od strane visokih funkcionera iz Srbije i Republike Srpske.

Naime, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik prisustvovali su sajmu privrede u Mostaru, a na snimku sa ovog sajma koji su mediji objavili vidi se kako Dodik vrijeđa novinarku N1.

– Vidi ti one krave iz N1, kako se zove. Ona ti ima svoju istinu, ona ti saopšti i ode – rekao je Dodik na šta mu je Vučić odgovorio „Šta ćeš… A jesi video konstrukciju? Prvo ti kaže zašto je Srbija kriva, al ti onda kaže da se Srbija ne spominje.“

Vrijeđanje novinara N1 se taj dan nije završilo u BiH. Predsjednik Privremenog organa Aleksandar Šapić je na konferenciji za medije umjesto odgovora na pitanje novinara N1 toj redakciji poručio da su „Lažovi koji su se fizički iskrivili od zla i koje će zlo pojesti“.

– Niko nema pravo da vrijeđa i omalovažava novinare u obavljanju njihovog posla. Svako ko je nezadovoljan radom novinara ima institucionalne ili makar pristojne načine da svoje nezadovoljstvo izrazi – kazao je za Danas Slobodan Ćirić potpredsjednik Udruženja novinara Srbije.

Podsjeća i na zakonsku obavezu nosilaca javnih funkcija da, kako kaže, trpe iznošenje kritičkih mišljenja koja se odnose na rezultate njihovog političkog rada, bez obzira da li se lično osjećaju povrijeđenim.

– Uz sve to, nekim našim nosiocima javnih funkcija vrijedi javno poručiti da im baš nedostaje političke kulture koja, pored ostalog, podrazumijeva i pristojan odnos prema predstavnicima medija, bez obzira na to da li im se dopada uređivačka politika tih medija. Političari bi trebalo da odgovaraju na novinarska pitanja, a ne da vrijeđaju i omalovažavaju novinare – kaže Ćirić.

Advokat Rodoljub Šabić ovakvo ophođenje Dodika i Šapića prema novinarima naziva nedopustivim i dodaje da se radi se o odnosu koji govori o potpunom odsustvu odgovornosti javnih funkcionera prema obavezama koje i po zakonima imaju prema javnosti koju novinari predstavljaju i zastupaju.

– Možda i gore od toga je to što prakticiraju rječnik koji je ispod najnižeg prihvatljivog nivoa ponašanja za bilo koga a pogotovo za javnog funkcionera – kaže Šabić.

Dodao je i da ovakvi postupci pokazuju „nesposobnost“ tih javnih funkcionera da normalno komuniciraju sa javnošću kao i da govore o njihovom strahu od javnosti, i od polaganja računa za ono što rade.

Veran Matić, predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara kaže da su izjavama Dodika i Šapića novinari nedvosmisleno izloženi uvredama, koje su apsolutno nedopustive.

– Ocjenjivanjem, procjenjivanjem novinara na takav način, njihova se sigurnost ne ugrožava direktno, ali se stvara i zagrijeva zapaljiva atmosfera, koju s velikim naporima medijska zajednica nastoji da ugasi. Plamen koji takve izjave održavaju može se samo rasplamsati, ne sam od sebe ugasiti – kaže Matić.

Izvor: Danas

About The Author