Predstavljen završni izvještaj o monitoringu medija

Završni izvještaj o monitoringu medija tokom predizborne kampanje za Opće izbore 2014. kojeg je provelo Udruženje/udruga BH novinari predstavljen je danas u sarajevskom Media centru. Na početku konferencije šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH, Mary Ann Hennessy, istakla je da je monitoring medija pokazao trend smanjenja govora mržnje u medijima što bi mogao biti znak […]

Predstavljen završni izvještaj o monitoringu medija

Završni izvještaj o monitoringu medija tokom predizborne kampanje za Opće izbore 2014. kojeg je provelo Udruženje/udruga BH novinari predstavljen je danas u sarajevskom Media centru. Na početku konferencije šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH, Mary Ann Hennessy, istakla je da je monitoring medija pokazao trend smanjenja govora mržnje u medijima što bi mogao biti znak pozitivne tranzicije medija prema profesionalnom i demokratskom novinarstvu.

„Dobra vijest je da direktnog govora mržnje nije bilo na tradicionalnim medijima pa i web portalima. Međutim govor mržnje mijenja lice i sad je postao zapaljiv govor usmjeren više na pojedinca nego na grupu i preselio se na društvene mreže. Vijeće Evrope će nastaviti da podržava ne samo medije, nego sve aktere, pogotovo djecu, kako bi se spriječila mržnja i dala mogućnost toleranciji i raznolikosti“, kazala je Hennessy.

U toku monitoringa medija pregledano je ukupno 34.830 medijskih sadržaja od čega 22.647 sadržaja u prve četiri sedmice pred izbore. Dvadeset monitora pratilo je 21 medij od 12.septembra do 25. oktobra. Lejla Turčilo, profesorica Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i stručna saradnica za monitoring medija sa fokusom na govor mržnje, kazala je da je glavni fokus monitoringa bio utvrđivanje nositelja govora mržnje, da li su to novinari ili drugi akteri medijske scene.

Više pročitajte na bhnovinari.

About The Author